Vaccinarea in masa contra coronavirusului mai are de asteptat, dar se fac deja pregatiri pentru ca dozele disponibile sa fie pastrate in cele mai bune conditii. Si, pentru ca vaccinurilor le place racoarea, in Europa si peste Ocean au fost luate deja primele masuri.
Gigantul american UPS pregăteşte în Olanda și în SUA hale frigorifice pentru a putea păstra până la livrare vaccinul anti-COVID19. Jurnalistii germani au filmat in depozitul din Olanda si au si postat, pe site-ul dw.com, primele imagini.
Vaccinurile sunt mult mai sensibile decat marfa cu care au de-a face, de obicei, angajatii companiei UPS. In imagini, se pot observa coridoare lungi, cu congelatoare setate la minus 80 de grade Celsius. Asta pentru ca mai rece de atat nu se poate. Depozitul frigorific este vital pentru tranzitul oricarui vaccin, iar manipularea serului se face in conditii speciale.
„Personalul nu poate patrunde in acest depozit fara echipament de protectie individuala. Oamenii nostri dispun de echipament adecvat, cum ar fi manusi sau ochelari speciali, pentru a putea manipula produsele. Nu este o temperatura care sa permita intrarea fara protectie”, spune Anouk Hesen, sefa UPS Healthcare Olanda.
O provocare logistica si nu numai
Cu noile depozite frigorifice, UPS intra pe un teritoriu neexplorat. Nu este vorba doar de o provocare logistica, aceea de a expedia vaccinurile cat mai repede posibil catre cei care au nevoie de ele.
Marea problema este ca nu se stie mai nimic despre viitorul vaccin contra COVID-19. Nu se stie, de exemplu, cat de stabil va fi si ce masuri speciale de depozitare va necesita. Oficialii UPS poarta deja discutii cu producatorii de medicamente si cu autoritatile din domeniul sanatatii pentru a preintampina eventuale probleme in lantul de aprovizionare.
Cand incepe vaccinarea in masa
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu se asteapta ca vaccinarea in masa impotriva coronavirusului sa devina posibila inainte de jumatatea anului 2021.Niciunul dintre vaccinurile potentiale aflate in etape avansate ale studiilor clinice nu a demonstrat pana acum „un semnal clar” care sa ateste o eficienta de cel putin 50%, considerata necesara de catre OMS, a declarat purtatoarea de cuvant a OMS, Margaret Harris.
Rusia a aprobat un vaccin dezvoltat impotriva COVID-19 luna trecuta, dupa o testare a acestuia pe oameni ce a durat mai putin de doua luni. Acest lucru i-a determinat pe mai multi experti occidentali sa puna sub semnul intrebarii eficienta si siguranta vaccinului rusesc.
Surse: dw.com, agerpres.
Cititi si: Ce se intampla cu vaccinul romanesc contra COVID-19