Multi romani care doresc sa isi cumpere o locuinta si nu au banii necesari merg la banca si pun o intrebare fudamental gresita, atrage atentie analistul financiar Iancu Guda. Acesta explica, in detaliu, cum putem calcula singuri suma pe care ne putem permite sa o imprumutam.
Daca, la inceputul anilor 2.000, marea greseala era contractarea creditelor in alta moneda decat cea in care se incasa salariul, acum problemele sunt de alta natura. „Ei bine, majoritatea intra in banca si intreaba: care este creditul maxim la care ma incadrez? Fundamental, intrebarea este gresita! Mai intai ar trebui sa ne intrebam: cata casa imi permit! Deci, care este valoarea maxima a locuintei pe care mi-o permit, avand in vedere veniturile familiei”, a explicat Iancu Guda, la Digi24.
„Raspunsul este urmatorul: inmulteste veniturile familiei x 5 ani, din care scazi 10% daca locuinta este cumparata prin fonduri proprii, respectiv 20% daca se contracteaza un imprumut. Conform Institutului National de Statistica, salariul mediu net la nivel national este de 3.400 lei. Practic, aceasta inseamna ca, in medie, o familie cu doi adulti castiga lunar aproximativ 1.400 de euro, ceea ce inseamna ca isi permite o locuinta de 75.600 de euro daca achizitia este facuta prin fonduri proprii, respectiv 67.200 de euro daca locuinta se cumpara printr-un credit”, a precizat analistul financiar.
Pe ce venituri ne bazam cand cerem un credit
Atunci cand facem un credit, pe langa suma mai sunt si alte aspecte importante pe care nu trebuie sa le pierdem din vedere. In primul rand, sa luam in calcul doar veniturile stabile, pe care stim ca ne putem baza pe termen lung. Deci, fara bonusuri temporare, pensia parintilor sau vanzarea unor active.
In al doilea rand, rezerva de 10% respectiv 20% este necesara pentru evenimente neprevazute sau cheltuieli superioare. Aceasta poate ajunge pana la 30% sau chiar 40%, daca avem mai mult de 2 copii, probleme de sanatate in familie, un job mai riscant sau cu venituri care fluctueaza puternic de la un an la altul.
Acum este un moment bun pentru cumpararea unui apartament. Inceputul anului a adus o scadere a preturilor la nivel national. La Iasi s-a inregistrat cea mai importanta ieftinire, iar o diminuare a pretentiilor vanzatorilor a fost remarcata si in Bucuresti. In schimb, la Cluj s-a inregistrat o usoara crestere a preturilor.
La nivel national, pretul unui metru patrat util a ajuns la 1.361 de euro, cu 0,7% mai mic decat in decembrie 2020 si cu 1,1% mai mare decat in ianuarie 2020. Cea mai mare scadere a fost la Iasi (-1,5%), unde metrul patrat util a ajuns sa coste 1.083 de euro, potrivit indicelui imobiliare.ro.
Cititi si: Noua Casa 2021. Bugetul programului guvernamental, anuntat oficial