Salata de vinete este un mult asteptat deliciu al verii, dar pentru prepararea ei trebuie sa aveti rabdare. Coacerea dureaza si poate fi chinuitoare daca vine deja multa caldura de afara, curatarea este migaloasa, iar timpul de scurgere este ultima piatra de incercare. Iata cum coacem corect vinetele pentru ca produsul final sa fie pe masura efortului si asteptarilor.
Cand mergem sa cumparam vinete, trebuie sa tinem cont de cateva detalii. Mai exact, pentru a fi bune de consum, vinetele trebuie sa aiba un aspect lucios, sa fie proaspete, pufoase, grele si cu o codita ferma.
Cum coacem corect vinetele. Pe aragaz
Vinetele se spala, se sterg pe un prosop de hartie si se pun la copt pe pe o tabla subtire, direct pe ochiul de aragaz. Pentru a proteja aragazul, puteti inveli zona in folie de aluminiu sau presara bicarbonat de sodiu de jur imprejurul ochiului inainte sa puneti vinetele la copt.
Secretul pentru a nu pocni este ca vinetele se inteapa din loc in loc cu o scobitoare.
Se coc la flacara mai mare, altfel, curatate, vor avea o culoare negricioasa. Pentru a testa daca sunt facute, vinetele se preseaza cu mana. Ele trebuie sa fie moi pe toate laturile, ca si cum ar fi desumflate.
Odata coapte, se curata imediat ce au fost luate de pe foc, asta tot pentru a-si mentine culoarea ideala. Tineti un bol cu apa rece la indemana in timp ce le curatati.
Apoi, se trec prin jetul de apa si se lasa la scurs pe un tocator de lemn asezat in pozitie inclinata. Ideal ar fi sa stea la scurs peste noapte, daca nu cel putin 1-2 ore.
Cum coacem corect vinetele. La cuptor
Spalate si uscate, vinetele se asaza in tava de cuptor, pe hartie de copt. Se inteapa din loc in loc cu scobitoarea si se lasa in cuptor cel putin 50 de minute, in functie de marime.
Cand sunt gata le testam tot prin presare, apoi le lasam putin la racit. In cazul acesta, putem folosi o alta metoda de curatare si anume: le taiem codita, taiem vinetele pe jumatate, pe lung si, cu ajutorul unei linguri, scobim continutul, care se va desprinde usor.
Le punem la scurs peste noapte cu un praf de sare deasupra.
Cum coacem corect vinetele. La oala
Mai exista chiar o metoda de coacere corecta a vinetelor, de aceasta data la oala. Cu siguranta nu foarte multe persoane stiu de aceasta reteta. Insa este simpla, iar vinetele au un gust deosebit.
Iata cum se realizeaza: dupa ce spalam vinetele si le zvantam, le curatam de coaja si le taiem in sferturi, de preferat pe lung. Punem in oala cojile de vinete, cu partea colorata in jos. Apoi punem vinetele. Punem capacul si vom aseza un prosop peste capac pentru a nu permite fumului sa iasa. Lasam circa 10 minute la foc iute, apoi il diminuam la mediu. Circa 20 de minute este necesar sa ramana. Nu vom pune apa in oala.
Vom lua oala si ne vom duce cu ea pe balcon pentru a o deschide. Atentie la acest pas pentru ca v-a iesi fum. destul de mult. Vom avea niste vinete coapte, moi.
Sursa: diversificare.ro, lauralaurentiu.ro
Sursa foto: imparteretete.reginele.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: