In orasele mari, dar nu numai, si-au facut aparitia din ce in ce mai multe case moderne, cu unul sau doua etaje, geamuri mari din sticla si detalii futuriste. Insa printre acestea, isi fac loc tot mai multe case traditionale, case taranesti care cu siguranta nu vor disparea niciodata din peisajul romanesc. Usor, usor, ne intoarcem la origini si apreciem tot mai mult stilul taranesc, care ne aduce aminte de casa bunicilor, unde obisnuiam sa ne petrecem vacantele. Asadar, daca si tu faci parte din categoria persoanelor care isi doresc o casa traditionala, in detrimentul uneia moderne, citeste in continuare pentru a afla cum construiesti o casa taraneasca de la A la Z.
Cum construiesti o casa taraneasca de la A la Z. Cum alegi modelul
Crezi ca nu mai gasesti nicaieri proiecte de case taranesti? Nimic mai fals! Cei de la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului desfasoara un program unic la noi in tara, prin care ii sprijina pe cei care vor sa ridice din temelii o casa taraneasca. Acestia ofera gratuit peste 200 de modele de case si ii consiliaza pe cei care opteaza pentru unul dintre aceste proiecte. Astfel, daca iti doresti o casa taraneasca, tot ce trebuie sa faci este sa te plimbi pe aleile muzeului ASTRA, cel mai mare muzeu in aer liber din Romania si sa alegi modelul de casa care iti place cel mai mult. Singura conditie impusa de reprezentantii muzeului este ca locuinta sa fie construita in zona de care apartine. Astfel, daca tu vrei sa construiesti un model din Maramures, in Banat, acest lucru nu este posibil.
Cum construiesti o casa taraneasca de la A la Z. Constructia
Orice model de casa poate fi imbunatatit, managerul muzeului declarand ca, in mod evident, casele trebuie adaptate la secoului XXI, insa fara a modifica aspectul traditional. Dupa ce au fost stabilite structura casei si dimensiunile acesteia, propietarul trebuie sa aduca materialele la muzeu, iar o echipa de specialisti se va ocupa de constructia casei, iar separat, propietarul se va ocupa, impreuna cu alti mesteri, de zidarie.
Cum construiesti o casa taraneasca de la A la Z. Costuri
In ceea ce priveste costurile, o casa taraneasca ajunge la aproximativ 20.000 euro, iar constructia este gata in mai putin de 3 luni. Asa cum am spus, angajatii muzeului se ocupa de manopera, ofera consiliere si recomanda mesteri. Costurile totale variaza si in functie de materialul folosit – casele din lemn de stejar fiind mai scumpe de exemplu, dar preturile pentru manopera pornesc de la 25.000 lei. Conteaza desigur si detaliile pe care muzeul trebuie sa le execute pentru casa, casele din Maramures fiind mai migaloase.
Foto: http://www.eminescuipotesti.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: