Cei care au mancat in copilarie paine facuta in casa si coapta pe vatra sunt cu siguranta dornici sa reintalneasca acea savoare ce nu poate fi egalata de niciun produs din magazin. Cum ar fi sa savurati paine abia scoasa din cuptor la fiecare sfarsit de saptamana? Sau sa completati un gratar sau meniul de sarbatori cu o bunatate de paine? Iata cum construiesti un cuptor de paine in curte sau intr-o bucatarie de vara.
Materialele necesare
- caramida tiganeasca (circa 1,8 metri cubi)
- caramida de samota (pentru vatra)
- caramida celulara moderna (pentru soclu)
- un sac de ciment (pentru soclu)
- pamant galben
- nisip cu bobul mare si nisip fin
- var pasta
Cum construiesti un cuptor de paine. Proiectul
Proiectul de cuptor prezentat de casa-cu-zorele.ro are un diametru de 1,2 metri si o grosime a peretelui de jumatate de caramida. Se pot folosi caramizi intregi puse pe latime sau caramizi sparte la jumatate. Daca grosimea peretelui este mai mare, cuptorul va tine mai mult caldura, dar se va si incalzi mai greu.
Cum construiesti un cuptor de paine. Soclul si vatra
Se incepe cu ridicarea soclului din caramida si ciment. Pentru comoditate, ar fi bine ca soclul sa ajunga pana la nivelul soldurilor.
Pe soclu se construieste vatra, care are rolul de a acumula caldura si a o pastra in interior. Pentru o buna izolare, vatra contine un strat de circa o palma de sticla pisata. Se pot folosi insa sticle intregi, asezate pe toata suprafata.
Astfel, se pune caramida de jur imprejur, se umplu rosturile cu pamant galben si se toarna un strat de circa o palma de nisip. Se aseaza sticlele si se toarna un nou strat de nisip care sa le acopere. Se netezeste bine si se pune iar caramida clasica de jur imprejur, iar in interior un strat de caramizi de samota, fixate cu pamant galben.
Cum construiesti un cuptor de paine. Cupola si hornul
Pentru realizarea cupolei, cu un tunel prin care se baga lemnele si painea si cu horn, se construieste un schelet din lemn care va arde la primul foc.
In jurul lui se vor pune caramizile lipite cu mortar facut din jumate pamant galben si jumate nisip, amestecate cu apa.
Cupola ramane deschisa la varf si se continua cu hornul. Acesta trebuie sa aiba un orificiu pentru sabar, o tabla care sectioneaza hornul dupa arderea lemnelor pentru a impiedica iesirea aerului cald.
Cum construiesti un cuptor de paine. Tencuiala
Cuptorul poate fi tencuit total sau partial. Pentru cuploa si horn se prepara tencuiala dintr-o lopata de nisip mare, doua lopeti de nisip fin si trei lopeti de pamant galben, care se amesteca cu apa. Partea tencuita se da apoi cu var.
Cuptorul de paine: unde il amplasam
Amplasarea cuptorului este importanta, deoarece este o sursa de caldura si foc. Astfel, acesta poate sa fie creat intr-o bucatarie de vara, special construita fata de casa. Luati-va toate masurile de precautie si respectati normele de siguranta. Nu lasati niciodata focul nesupravegheat.
Sursa: casa-cu-zorele.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: