Daca iti place sa vezi apa, sa auzi cum curge si sa te uiti la pesti si plante acvatice, poti avea toate acestea chiar in curtea ta, amenajand un iaz decorativ. Este un proiect destul de simplu, pe care il poti realiza singur, cu materialele si instructiunile potrivite, dar este bine sa ceri si sfatul unor specialisti, in special pentru instalarea pompei si introducerea diverselor specii de plante si animale. Iata cum construiesti un iaz in 6 pasi.
In primul rand, trebuie sa te gandesti ce fel de iaz iti doresti. Poate vrei o cadere de apa mai mare, pesti koi sau alte specii, o anumita suprafata acoperita de nuferi si asa mai departe. De fiecare element pe care il doresti in iazul tau, trebuie sa tii cont la proiectare.
Noi va prezentam un model de dimensiuni reduse, in forma de bob de fasole, cu o mica cascada. Este un model pentru care poate fi gasit loc si in cele mai mici curti.
Pe de alta parte, tineti cont de faptul ca un iaz va fi cu atat mai stabil si mai usor de intretinut cu cat este mai mare. Totodata, in zonele mai reci, va fi nevoie de o adancime mai mare pentru ca apa sa nu inghete iarna.
Esential este sa aveti:
- o pompa de apa
- membrana geotextila
- membrana de cauciuc
- nisip
- pietre mari de rau, turtite
Asezare
De cele mai multe ori, cu cat construiti iazul mai aproape de casa, cu cata va veti bucura de el mai usor tot anul. Iazurile atrag o multitudine de specii, inclusiv pasari si fluturi, si va veti dori sa va bucurati de vederea acestora cat mai mult.
Daca vreti sa cresteti nuferi, ar trebui ca iazul sa fie expus la lumina soarelui cel putin 4 – 6 ore pe zi. Daca vreti numai pesti, puteti construi iazul la umbra. Insa daca il asezati sub copaci sau in apropierea lor, veti avea tot timpul de adunat frunzele cazute si alte resturi.
In plus, trebuie sa aveti grija ca iazul sa nu fie in calea apei si noroiului in timpul ploilor.
1. Cum construiesti un iaz. Proiectare
Cand proiectati iazul, ganditi-va ca trebuie sa il faceti cam cu 30% mai mare decat vreti sa arate. Iar adancimea trebuie sa o dublati cand calculati necesarul de materiale cu care captusiti fundul iazului.
2. Cum construiesti un iaz. Groapa
Trasati conturul si faceti groapa, asezand pamantul scos intr-un capat, unde va fi caderea de apa. Apoi faceti in centru o alta groapa in care trebuie asezata pompa pe un suport de piatra.
3. Cum construiesti un iaz. Captusiti fundul
Turnati nisip pe fundul gropii, si in spatiul pentru pompa, si greblati-l intr-un strat cat mai uniform.
Deasupra asezati membrana geotextila si apoi pe cea de cauciuc, asezandu-le pe margini in suprafata suficienta pe toate partile incat sa poata fi bine fixate cu pietre. Deocamdata fixati-le umpland cu apa groapa din mijloc, pentru pompa.
4. Cum construiesti un iaz. Instalarea pompei
Incepeti sa asezati si pietrele pe fundul gropii. Alegeti una cu o suprafata cat mai plana pe care sa puneti pompa in groapa din mijloc. Construiti si marginile cu pietre, avand grija cum veti trece furtunul si cablul electric al pompei printre ele. Aici ar fi bine sa consultati un electrician.
5. Cum construiesti un iaz. Cascada
Asezati pietre unele peste altele in capatul in care faceti cascada pentru a realiza un fel de stavilar. Acolo trebuie sa ajunga capatul furtunului pompei, lipt de piatra pe care curge apa si mascat cu alta deasupra. Folositi adeziv spuma de culoare neagra pentru a asigura stavilarul si a lipi buza furtunului.
Umpleti iazul cu un alt furtun si apoi bagati in priza pompa. In cateva secunde va aparea si cascada.
6. Cum construiesti un iaz. Mediu de viata
Ca sa fie si un mediu de viata pentru speciile pe care ti le doresti, iazul ar trebui sa fie alimentat cu apa de izvor sau dintr-un put. Daca nu ai la dispozitie decat apa curenta de retea, foloseste un filtru de declorinare.
Plantele ar trebui puse in iaz cat mai curand dupa constructie. Pentru aceasta vei folosi ghivece speciale, fie fara gauri de scurgere si punand peste sol un strat de pietris, fie dintre cele textile, tesute foarte des, astfel incat pamantul sa nu ajunga in apa.
Punand plante pe fundul iazului, nu vei avea numai un decor vegetal frumos la suprafata, dar il vei mentine si mai curat, pentru ca ele vor impiedica formarea algelor.
Daca iazul este in plin soare, luciul de apa ar trebui acoperit in proprortie de 2/3 cu nuferi si alte plante de suprafata, care sa tina umbra.
Pestii ar trebui eliberati in iaz pe rand, incepand cu cativa, pe parcursul a cateva saptamani, dupa ce incepeti sa tratati apa cu niste bacterii speciale pentru a le asigura un mediu de viata optim.
Puteti consulta AICI mai multe modele de iazuri de gradina.
Surse: popularmechanics.com, watergarden.org
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: