Un pod de gradina este, mai intai de toate, un plus de estetica adus gradinii voastre care, ulterior, va cantari si intr-o eventuala tranzactie imobiliara. Peste un fir de apa sau peste orice denivelare, podetul aduce un accent original spatiului verde si da o alura eleganta gradinii, mai ales daca este combinat cu un foisor discret. Vedem mai jos cateva modele, dar si detalii tehnice despre cum construiesti un pod de gradina.
In functie de spatiul pe care il aveti in gradina, dar si de cursul de apa sau cat de accidentat este terenul, podul de gradina poate avea forme simple sau mai elaborate, asa cum vedem in imaginile de mai jos. Poate fi un pod cu balustrada sau poate lua forma unor simple scanduri aranjate peste doua bucati din lemn arcuite.
Daca vreti ceva mai trainic, cu un aspect rustic, atunci inspirati-va din imaginea de mai jos unde un podet scurt, dar solid, care continua cu un gard din lemn, completeaza perfect peisajul pastoral.
Pentru cei cu pretentii, podul din imagine este o optiune cu mult gust. Culoarea naturala a lemnului vine sa sparga dominatia cromatica a verdelui, dand spatiului un aspect mai cald si mai prietenos.
Pentru cei care vor sa isi construiasca singuri un pod de gradina, schitele de mai jos contureaza pasii esentiali care trebuie urmati. Incepeti, mai intai de toate, cu cele doua scanduri care formeaza laturile podului, mai exact cele doua elemente de suport, baza podului. Scandurile trebuie sa fie destul de groase si solide pentru a putea sustine greutatea a cel putin o persoana. Trasati cu grija forma arcuita pe care vreti sa o dati celor doua elemente de suport si apoi taiati scandurile dupa conturul marcat pe ele.
Este indicat ca scandurile in forma finala sa aiba o baza de cel putin 30 de centimetri lungime la fiecare din cele doua capete astfel incat podul sa fie mai solid. Slefuiti apoi scandurile rezultate cu smirghel pentru un aspect placut. Fixati apoi scandurile care reprezinta baza de sustinere cu alte trei piese din lemn din restul scandurilor transversale pe care le veti adauga ulterior. Cele trei piese vor sustine baza podului si vor fi atasate la capete si in partea centrala.
Adaugati apoi scandurile transversale, fie batandu-le in cuie, fie folosind o masina electrica. Asigurati-va ca lasati macar un spatiu de un centimetru intre aceste traverse astfel incat apa de ploaie sa se scurga cu usurinta. La final, daca vreti, puteti sa atasati balustrade podului, pentru un aspect mult mai elegant.
Surse: Myoutdoorplans.com, Pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: