Alegerea locului potrivit pentru solar
In primul rand, amplasarea solarului trebuie sa se face intr-un loc insorit, fara copaci in jur.
De asemenea, pentru rezultate optime este nevoie ca terenul sa aiba un nivel de umiditate scazut, sa fie intr-o panta usoara pentru a facilita scurgerea apei, dar si pe un teren inalt, care sa fie ferit de inundatii.
Alegerea arhitecturii solarului
Alegerea arhitecturii solarului este dictata de suprafata de care dispui si pe care vrei sa o dedici solarului, dar si de scopul pentru care construiesti solarul. Daca intentionezi sa amenajezi un solar pentru o cultura de legume pe care sa o comercializezi ulterior, vei avea nevoie de un solar mare si cu o inaltime ridicata, care sa faciliteze si eventuala utilizare a unor echipamente profesionale.
In cazul in care iti doresti un solar in care sa pui legume pentru consumul propriu, te poti limita si la unul de 6 metri patrati, in care sa pui mai multe tipuri de verdeturi si legume, dar in cantitati limitate. Inaltimea recomandata pentru solar este de 2 metri, insa poate varia in functie de plantele cultivate si de forma acoperisului.
In ceea ce priveste forma solarului, ai de ales intre cea cu acoperis in doua pante, care arata precum o casuta in miniatura, cat si o forma curbata ce formeaza un semicerc. Cele mai populare si usor de realizat solarii sunt cele cu structura curbata, cele cu acoperis in doua pante implicand o structura mai complexa.
Gasiti sfaturi mai detaliate privind alegerea structurii si materialelor pentru realizarea unui solar performant AICI.
Pregatirea solului pentru solar in functie de cultura
Una dintre lucrarile imperative indiferent de cultura este dezinfectia solului din solar. Pentru asta se folosesc produse speciale din magazinele de agricultura.
Pentru dezinfectarea solului din solarii se pot folosi si procedee care nu implica produse chimice – solarizare sau dezinfectarea cu abur supraincalzit cu ajutorul unui generator.
Dupa ce a fost dezinfectat, solul se grapeaza, se fertilizeaza si se aplica un erbicid. Ulterior se face mobilizarea solului cu freza si se pregateste pentru plantare in functie de particularitatile si necesitatile plantelor pe care urmeaza sa le sadesti.
Racordarea la apa sau modalitati de irigare a solarului
Irigarea solarului se face cel mai des prin doua metode – picurare si microaspersie.
Irigarea prin picurare se face montandu-se fie un tub de picurare, fie o banda de picurare la baza plantelor. Irigarea prin microaspersie se face prin dispersia fina a apei si presupune montarea aspersoarelor la nivelul tavanului solarului.
Apa pentru irigarea culturilor din soalr poate fi extrasa si dintr-un put de mica adancime, exploatat cu ajutorul unui hidrofor.
Modalitati de incalzire a unui solar
Pentru incalzirea solariilor iarna se folosesc cel mai des sobe artizanale pe lemne sau rumegus.
Incalzirea solarului se poate face si cu centrale termice, dar acest lucru presupune costuri mai ridicate, deoarece implica si ingroparea tevilor in pamantul din solar.
Exista si variante electrice precum radiatoarele electrice. O alta modalitate pentru mentinerea unei temperaturi optime este folosirea de rasadnite cu cablaj electric ce se incalzesc.
Surse: praktiker.ro, jovis.ro/ „Cultura legumelor in sere, solarii si rasadnite”
Sursa foto: praktiker.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: