Daca obisnuiesti sa consumi avocado in salata sau in delicioasa pasta guacamole, ar fi bine sa stii ca numai din samburele pe care il arunci poti obtine un frumos copacel decorativ in interior. Iata cum cresti avocado in ghiveci.
Cum cresti avocado in ghiveci: Pregatiti samburele
Curatati samburele de resturile de pulpa si indepartati-i coaja cu varful unui cutit, dar fara a indeparta pielita maro care il protejeaza.
Identificati varful (usor alungit) si partea de jos (care este plata), sa stiti cum il puneti.
Bagati in sambure trei scobitori, repartizate uniform in jurul circumferintei, astfel incat sa il puteti indroduce in apa pe jumatate, sprijinind scobitorile de buza paharului.
Este important sa folositi un paharel prin care sa vedeti, pentru a observa cand trebuie schimbata apa si cand cresc radacinile.
Cum cresti avocado in ghiveci: Incoltirea
Scufundati samburele pe jumatate in apa, cu partea plata in jos.
Puteti schimba apa o data la 5-6 zile, pentru a preveni aparitia mucegaiului sau bacteriilor care pot opri germinarea. Aceasta poate dura cel putin 8 saptamani.
Partea de sus a semintei se va usca si se va forma o fisura, iar pielea exterioara maro va cadea. Fisura se va extinde pana in partea de jos si prin crapatura o radacina mica va incepe sa apara. Aceasta va creste si poate deveni putin lemnoasa.
Din varful samburelui va creste un mic vlastar. Atunci cand acesta atinge inaltimea de 15-20 cm, se poate planta.
Cum cresti avocado in ghiveci: Sadirea
Folositi un vas cu diametrul de 26 de cm, cu sol usor acid, cu valori de pH cuprinse intre 6 si 6,5 Pentru a ajunge la aceste valori, adaugati la suprafata ghiveciului se adauga un strat decorativ de scoarta de copac maruntita sau chiar amestec de talas.
Solul poate sa contina un procent mare de turba, un amestec potrivit este turba si pamantul de gradina usor, mixate in proportii egale.
Lasati jumatatea superioara a semintei de avocado expusa la lumina. Ghiveciul se plaseaza pe un pervaz insorit.
Cum cresti avocado in ghiveci: Ingrijirea
Planta are nevoie de udari frecvente. Solul trebuie sa fie mereu umed, insa nu saturat. Ingalbenirea frunzelor este un semn de prea multa apa, in acest caz lasa pamantul sa se usuce cateva zile.
Daca frunzele devin maronii si petiolul lor se usuca, pH-ul solului din ghiveci este prea ridicat (alcalin). In acest caz, se uda din abundenta (se poate chiar scufunda intr-o galeata cu apa) dupa care se lasa se scurga.
Atunci cand tulpina ajunge la 30 cm, indepartati ultimele 2 seturi de frunze de sus, pentru a incuraja cresterea unor muguri laterali si a mai multor frunze, ceea ce va face planta mai stufoasa. De fiecare data cand planta mai creste inca 15 cm, indepartati ultimele 2 frunze din partea de sus.
Ca si in cazul altor arbori de apartament obtinuti din samburi sau seminte, avocado nu fructifica decat dupa o perioada lunga de timp, putand dura si 15 ani, sau nu face fructe deloc. De aceea, pentru a il forta sa faca fructe, il puteti altoi, asemeni citricelor, atunci cand tulpina lui se lignifica si devine groasa cat un creion.
Surse: blog.jorjette.ro, agroromania.manager.ro
Surse foto: blog.jorjette.ro, thebellhouse.weebly.com, toptropicals.com, lauriemeadows.info
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: