Exista numeroase tipuri de mobila lucioasa care trebuie curatate zilnic pentru a arata bine. Curatarea mobilierului lucios se va face cu mare atentie astfel incat sa se evite zgarierea care ar putea compromite aspectul mobilei.
Alegeti corect substantele
Atunci cand aveti in grija mobilier lacuit, este foarte important sa nu folositi niciodata substante chimice sau spray-uri pentru mobila, cum ar fi cele pentru sticla sau ceara de mobilier. Substantele de curatat pentru sticla sunt prea corozive si vor provoca deformarea lacului, iar produsele de curatare pe baza de silicon vor lasa o pelicula grasa pe suprafata lacului, care este apoi aproape imposibil de indepartat. O suprafata cu lac este o suprafata vopsita, asa ca trebuie tratata cu substante speciale.
De ce instrumente aveti nevoie
Pe scurt, pentru mobila lucioasa aveti nevoie de un pamatuf de sters praful cu pene sau dintr-o textila speciala, un pachet de carpe moi din microfibra, o sticla de pulverizare umpluta cu apa curata, pura si un material electrostatic. Pentru curatarea de zi cu zi, este suficient ca mobila sa fie stearsa cu ajutorul pamatufului.
Atunci cand se aduna foarte multe amprente se va folosi materialul electrostatic. Acesta elimina amprentele grase cu usurinta: trebuie doar sa stergeti urmele, nu sunt necesare alte substante chimice de curatare. Puteti utiliza panza de microfibra singura sau puteti pulveriza si putina apa curata pe ea. Mobilierul va arata ca nou!
Ce faceti daca ati varsat ceva?
Daca se intampla sa varsam o bautura pe una dintre piesele de mobila lucioasa, trebuie sa ne asiguram ca stergem pata imediat, astfel incat substanta sa nu aiba timp sa se usuce pe suprafata ei. Pentru aceasta vom folosi o carpa moale, absorbanta si uscata din microfibra – aceasta ar trebui sa fie suficient in majoritatea cazurilor.
Daca insa substanta varsata este deosebit de persistenta sau lipicioasa, vom pulveriza zona cu un pic de apa si vom utiliza apoi panza din microfibra pentru a sterge urmele.
O chestiune de minute
Este foarte important sa stergeti ceea ce varsati pe mobila cat mai repede! Acest lucru este cu atat mai important daca aveti o piesa de mobilier de culoare deschisa pe care ati varsat o bautura de culoare inchisa (de exemplu, o mobila alba pe care ati varsat vin rosu). In acest scenariu, viteza este esentiala, deoarece daca permiteti ca vinul rosu sa se usuce pe suprafata alba lacuita, a doua zi veti fi foarte dezamagiti sa constatati ca dupa ce ati sters lichidul, ramane o pata roz permanenta. Lacul este o vopsea, asa ca daca varsati o substanta care are potentialul de a o colora (de exemplu vin rosu, cafea, ceai, otet balsamic), mobila trebuie stearsa imediat!
Si apa poate lasa urme!
Daca dupa ce ati curatat mobilierul, a ramas un pic de apa pe suprafata, trebuie tamponata zona cu o carpa uscata si moale din microfibra, pana cand ramane uscata – astfel mobilierul isi va recapata stralucirea. Nu lasati apa sa se usuce la aer pe mobilierul lacuit, deoarece pot aparea urme neatractive.
Pentru o curatare mai profunda, pulverizati suprafata cu apa si curatati-o cu o carpa electrostatica, apoi uscati zona cu o carpa moale si uscata. Procedati la fel pentru substantele lipicioase.
Nu folositi produse de curatare pe baza de substante chimice. Apa pura impreuna cu o laveta din microfibra sunt de ajuns pentru o curatare profunda.