Pe cat posibil, este recomandat sa avem cat mai multa lumina naturala in casa noastra, insa uneori acest lucru nu este posibil. Iar aici intervine lumina artificiala, care joaca un rol extrem de important in amenajarea unei locuinte. Astfel, iluminatul corect este esential in orice incapere, in special in camerele mici, precum si in cele din care lipseste in totalitate lumina naturala – cum ar fi baia sau holul de la intrare, de exemplu. Pornind de la aceasta idee, va invitam sa aflati din randurile de mai jos cum iluminati corect locuinta si ce corpuri de iluminat este recomandat sa alegeti pentru fiecare incapere.
Cum folosesti corect iluminatul in casa ta
Fara indoiala, principalul avantaj al luminii este faptul ca aduce un plus de confort si caldura unei incaperi, iar acest fapt se va reflecta imediat si in dispozitia noastra. Astfel, iluminarea corecta a locuintei este cu atat mai important in serile lungi de toamna sau de iarna, cand o lampa sau o veioza bine amplasate ne pot scoate din starea de amorteala. In ceea ce priveste istoria luminii artificiale, va invitam sa cititi AICI cateva momente cheie care ne-au adus in punctul in care ne aflam astazi. In continuare, va prezentam cateva sfaturi practice, astfel incat sa alegeti corpurile de iluminat potrivite, pentru fiecare incapere.
In linii mari, corpurile de iluminat se impart in trei mari categorii. Astfel, avem corpurile de iluminat pentru iluminatul general, care lumineaza, practic, toata incaperea si care sunt, de obicei, instalate in tavan. Apoi, exista lumina punctuala sau de accent care scoate in evidenta anumite obiecte, corpuri de mobila sau lumineaza doar un anumit spatiu si, in final, lumina ambientala care se foloseste pentru a da o anumita atmosfera unei incaperi.
In ceea ce priveste incaperile unei locuinte, vedem in randurile de mai jos cum alegem corpurile de iluminat pentru fiecare camera in parte:
- Bucatarie
In bucatarie sunt necesare mai multe corpuri de iluminat datorita numarului mare de puncte de interes, precum si al activitatilor desfasurate. Astfel, blatul bucatariei trebuie luminat separat – de exemplu, prin spoturi asezate deasupra lui, imediat sub mobila suspendata. De asemenea, de o lumina separata are nevoie si zona de gatit – aragazul sau plita. Daca masa se ia tot aici, atunci aceasta zona va fi scoasa in evidenta printr-un corp de iluminat suspendat.
- Baie
La fel ca in cazul bucatariei, baia trebuie iluminata intens, in special din cauza faptului ca, de cele mai multe ori, aceasta incapere nu dispune de lumina naturala. Plafonierele sunt cea mai buna alegere pentru acest spatiu, dar trebuie avut grija ca ele sa fie cat mai etanse pentru ca aburii sa nu le dauneze. Zona chiuvetei se lumineaza separat, printr-o lumina incandescenta sau cu halogen, amplasata, de regula, deasupra oglinzii sau in ambele parti laterale ale acesteia. Nu in ultimul rand, este recomandat sa optati pentru spoturi ca sa evidentiati anumite obiecte – cum ar fi raftul cu parfumuri – sau ca sa luminati colturile intunecate.
- Living
Dupa ce ati asigurat lumina generala in living, delimitati zonele principale ale incaperii. Astfel, in zona unde cititi, folositi o lumina calda, cat mai apropiata de cea naturala – de preferat, o lampa ajustabila ca sa ii puteti schimba pozitia. Potrivita pentru living este si lumina de ambient pe care o puteti folosi cand vizionati un film, de exemplu. Pentru a scoate in evidenta anumite elemente de decor, cum ar fi un tablou, folositi lumina de accent. In acest caz, sursa de lumina nu trebuie sa fie neaparat vizibila, ba chiar puteti crea efecte spectaculoase, pozitionand lampa sau spotul in spatele obiectului pe care vreti sa-l scoateti in evidenta.
- Dormitor
In cele din urma, in dormitor este recomandat ca lumina sa fie calda si, de preferat, cu reglator de intensitate. Nu folositi lustre sau candelabre de mari dimensiuni in dormitor – iluminatul general al acestei camere se realizeaza cu ajutorul plafonierelor. In schimb, folositi lampi cu lumina mai puternica de o parte si de alta a patului, pentru citit, si lumini accent pe fotografii sau tablouri, de exemplu. Daca in dormitor exista birou, dressing sau masa de machiaj, acestea trebuie luminate separat.
Pe aceeasi tema, va invitam sa cititi AICI despre iluminatul in domeniul medical.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: