Pe tot parcursul anului, atât în grădină cât și în curtea proprie iarba crește și trebuie cosită des. Ce facem, însă, cu ea? Cum folosim iarba tăiată?
Pe lângă utilitatea acesteia în timpul iernii pentru animalele din gospodărie, iarba cosită poate fi folosită în mult mai multe feluri. În acest articol vom vorbi despre cum putem utiliza iarba cosită în propria gospodărie.
Pentru a afla mai multe informații, am luat legătura cu domnul Aurel Solomon, un gospodar din Ardeal, care ne-a precizat câteva moduri în care putem folosi iarba cosită.
Hrană pentru animale
Așa cum am spus și mai sus, iarba cosită este o sursă de hrană pentru animalele din gospodărie (cai, vaci, oi). Fie încă verde, fie uscată și depozitată în șură sau hambar pentru iarnă, aceasta poate fi hrană pentru animalele rumegătoare.
Cum folosim iarba tăiată ca siloz
Silozul este folosit în timpul iernii ca sursă de hrană pentru vaci. Iarba se taie cu ajutorul unui utilaj și se adună într-o grămadă mare. Peste această grămadă mare de iarbă se pune o folie care să o protejeze de diferiți factori dăunători din mediu (raze ultraviolete, ploaie, etc.).
Lama utilajului trebuie să fie setată să taie iarba la aproximativ 10 cm de la sol pentru a nu amesteca iarba cu pământul și a evita, astfel, contaminarea silozului.
Cum putem folosi iarba cosită pentru încălzire
Iarba care nu e hrănitoare pentru animale se poate transforma în peleți sau brichete și apoi folosite pentru foc.
Iarba tunsă se duce la fabrici specializate unde este uscată și presată. Ori, puteți să faceți acești peleți chiar și acasă, dacă aveți o presă specială. Rezultă, așadar o sursă ecologică și mult mai ieftină de încălzire.
“Acestea au o putere calorică mare. Resturile vegetale ce rezultă din iarbă, din crengi uscate sau din paie de pe câmp, când se recoltează cerealele, se pot face peleți.”
Aurel Solomon, gospodar
Cum folosim iarba tăiată în grădină sau în curte
Dacă nu aveți animale în gospodărie, puteți folosi iarba tunsă pentru a fertiliza gazonul.
Resturile care sunt mai mici de 2 cm pot fi lăsate pe gazon, împrăștiate într-un strat subțire.. Acestea se vor descompune și vor fi o sursa bună de azot pentru gazon.
Plantele din grădină, de asemenea, vor crește sănătos dacă punem un strat subțire de iarbă la baza acestora. Apa din firele de iarbă va menține pământul umed și nici nu vor crește buruieni. Vei fi scutit de un efort în plus.
Iarba tăiată – îngrășământ pentru pentru legume
Orice înseamnă resturi vegetale sau animale pot fi reciclate și pot deveni îngrășăminte pentru plantele sau legumele din grădină. Dacă adăugăm iarba cosită la compost, vom putea economisi bani pentru alte îngrășăminte mai puțin naturale.
Din resturile de iarbă putem, de asemenea, să facem o soluție lichidă. Această soluție lichidă poate fi atât fertilizant pentru plantele din casă și din grădină, cât și pesticid împotriva acarienilor și păduchilor plantelor.
Colorant natural pentru haine
Știm cu toții cât de puternică este culoarea clorofilei și cât de dificil este să scoți o pată de iarbă. Totuși, putem folosi culoarea verde a ierbii pentru a da o nouă culoare unei haine.
Pentru o culoare cât mai puternică, secretul constă în a pune în apă iarba imediat după ce a fost tăiată.
Pe lângă faptul că e hrană pentru animale, iarba cosită sau tunsă poate fi folosită în mult mai multe moduri.
Care dintre aceste utilizări vi se pare cea mai interesantă?