Dintr-un colt in altul al planetei, energia verde castiga tot mai mult teren. La inceputul acestui an o stire tinea prima pagina a ziarelor din Germania si din lume, anuntand ca pentru prima data in istoria acestei tari energia regenerabila a avut cea mai mare contributie in asigurarea consumului casnic si industrial. Si pentru ca o contributie majora la aceasta rasturnare de situatie a avut-o si vantul, sa vedem si noi cum functioneaza o turbina eoliana, una din sursele principale de convertire a fortei naturii in energie.
Un sistem de energie eoliana transforma energia cinetica a vantului in energie mecanica sau electrica. Ca mecanica poate fi valorificata prin pomparea apei in zonele rurale (de aici si prezenta fermelor eoliene in astfel de regiuni, o imagine des intalnita in filme). Cat priveste turbinele eoliene electrice, acestea sunt folosite pentru producerea de electricitate pentru case sau intreprinderi.
Sistemul se bazeaza pe un principiu simplu, invers celui pe baza caruia functioneaza, de exemplu, ventilatoarele. Altfel spus, ventilatoarele folosesc energie electrica pentru a functiona si produce curenti de aer, in vreme ce turbinele folosesc forta vantului pentru a genera energie electrica. Vantul pune in miscare palele care la randul lor actioneaza generatorul electric. Sistemul mecanic are in componenta si un multiplicator de viteza care actioneza direct axul central al generatorului electric.
Cum functioneaza o turbina eoliana – mai mari si mai eficiente
Curentul electric obtinut este, fie transmis spre stocare in baterii si folosit apoi cu ajutorul unui invertor DC-AC in cazul turbinelor de mica capacitate, fie livrat direct retelei de curent alternativ ( AC) spre distribuitori.
Sistemul este compus din pale – forma si conceptia lor este esentiala pentru a asigura forta de rotatie necesara. Acest design este propriu fiecarui tip de generator electric, dar in general un sistem eolian are trei palete. In structura intra si nacela care contine generatorul electric asigurand si o protectie mecanica. Pilonul asigura strucura de sustinere si rezistenta a asamblului superior. In fine, fundatia asigura rezistenta mecanica a generatorului eolian.
Turbinele din gama comerciala au o capacitate de productie intre cateva sute de kilowati si 2 megawati. In prezent, capacitatea medie a turbinelor moderne variaza intre 1,3 si 1,8 megawati. Tendinta in prezent este instalarea de turbine eoliene tot mai mari deoarece acestea genereaza electricitate la costuri mult mai mici.
In ceea ce priveste energia electrica generata de o turbina eoliana de utilitate industriala, aceasta este colectata si directionata spre liniile electrice de inalta tensiune care gestioneaza si energia produsa de centralele clasice, hidrocentrala etc. In prezent, noile turbine care deservesc retele industriale au o putere intre 5 si 10 megawati.
Surse: Eoliene.eu, Lpelectric.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: