Intr-o perioada in care suntem tot mai atenti la mediul inconjurator, dar si la propriile buzunare, cautand sa eficientizam totul din viata noastra, sursele regenerabile de energie raman optiunea numarul unu in astfel de demersuri atat de natura ecologica, cat si economica. Astazi vom discuta despre cum functioneaza panourile fotovoltaice, prezentandu-va cat mai multe detalii si cifre astfel incat sa aveti la final o imagine de ansamblu.
Fotovoltaicele sau celulele solare cum mai sunt numite sunt dispozitive semiconductoare care transforma lumina solara in curent electric, compatibil cu orice aparat conventional. Energia astfel obtinuta este inmagazinata in acumulatori de mare capacitate, acumulatori ce rezista la un numar mare de cicluri incarcare – descarcare si care pot stoca energie pentru a acoperi – spre exemplu – 2-3 zile innorate sau ploioase.
Principalele materiale folosite pentru fabricarea fotocelulelor sunt: siliciul, galiu, arseniul, germaniul si au randamente cuprinse intre 17 si 28 %, multe dintre componente fiind materiale sau deseuri reciclate. Acesta este cel mai putin poluant mod de obtinere a curentului electric, instalatia neproducand zgomot,vibratii sau emisii nocive si care necesita pentru functionare doar razele solare si nimic mai mult.
Din punct de vedere structural, panourile solare sunt alcatuite din celule multiple si pot fi module extrem de flexibile si subtiri (o mare mobilitate pentru a putea fi expuse oriunde exista radiatie solara), pana la module compacte ce pot deveni parte integranta a acoperisului locuintei sau montate la suprafata solului sau chiar in exteriorul balconului (exista o diversitate de locuri si pozitionari pentru captarea optima a energiei solare).
Cele mai folosite panouri in gama rezidentiala sunt cele de 50 si 75 W, iar pentru centrale fotovoltaice de puteri mari, panouri solare de 220W. Suprafata unui panou solar cristalin de 50W este de aproximativ 0,5 m2. Panourile solare disponibile comercial au o eficienta cuprinsa intre 5 – 15%. Acest lucru inseamna ca 5-15% din energia luminoasa va fi transformata in energie electrica. In medie, panourile solare va ajuta sa economisiti cu pana la 65 la suta la factura de energie, cifra urcand si pana la 100 % in timpul verii cand acestea au eficienta maxima.
Preturile acestor sisteme difera in functie de tipul panourilor. De exemplu, doar pentru panouri solare plane puteti plati 200-300 de euro, dar pretul unui sistem intreg incepe de la aproximativ 2.000 de euro. Investitia poate fi amortizata intre doia si cinci ani tinand cont de economiile consistente facute. Inainte de a va monta astfel de panouri, asigurati-va ca acestea pot capta lumina solara pentru cel putin 6 ore pe zi. Si suprafata acoperisului trebuie sa fie destul de mare astfel incat sa poata gazdui cel putin doua panouri. Un specialist va poate spune cel mai bine care este sistemul optim pentru a va acoperi necesarul de energie.
Surse: Energie-verde.ro, Energieverde.go.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: