Când demarăm un proiect de amenajare a locuinței, primul lucru pe care ar trebui să îl facem este crearea așa-numitului moodboard. Dacă ar fi să traducem termenul, acesta definește o planșă pe care adunăm o colecție de elemente pe care dorim să le armonizăm în spațiul nostru: culori, texturi, obiecte, stiluri.
Le alăturăm, le combinăm, le asortăm, ne imaginăm nuanțele dominante și culorile complementare, accentele și elementele-statement în ceea ce urmează să fie opera noastră de designer de interior. Aceast prim pas în proiectarea spațiului are loc la lumina zilei, cercetând cu atenție tonurile și detaliile stilistice, dar adeseori pierzând din vedere faptul că variațiile de lumină au o influență extrem de importantă asupra rezultatului final.
Așadar, vă împărtășim astăzi unul dintre secretele de amenajare ale artiștilor-designeri pentru rezultate spectaculoare: iluminatul!
Paleta de culori aleasă pentru amenajarea unei camere este puternic influențată de lumina care se revarsă în ea pe cale naturală sau prin alegerea și dispunerea corpurilor de iluminat în încăpere. Dacă lumina naturală este dictată de orientarea ferestrelor și de culoarea textilelor care o filtrează, iluminatul asigurat prin corpuri de iluminat este strict o chestiune de alegere corectă.
Trebuie știut că lumina artificială se diferențiază în două categorii principale: lumină caldă și lumină rece. Ca să ne facem o idee mai clară despre percepția culorii luminii, răsăritul și apusul soarelui, dar și lumânările, răspândesc o lumină caldă, în timp ce lumina din miezul zilei cu cer senin este o lumină albă și rece.
În design-ul interior, specialiștii preferă și recomandă lumina caldă pentru spațiul domestic și lumina rece pentru spațiile publice și de birouri. De ce? Pentru simplul motiv că acasă urmărim să creăm o atmosferă cât mai relaxantă și odihnitoare, în timp ce la muncă, energia și vibe-ul de lucru sunt alimentate de forța și claritatea luminii.
Concentrându-ne pe proiectul de amenajare a locuinței, ne întoarcem la paleta de culori și la felul cum este ea pusă în lumină la propriu.
Dacă pe moodboard-ul nostru am realizat o selecție de elemente a căror dominantă cromatică este din registrul cald – bej-brun, pasteluri suave – acestea vor deveni mai vibrante la lumina artificială; este ca și cum ați privi ansamblul printr-o lentilă galbenă. Efectul este wow, și ne putem crea zone mai puternic sau mai slab iluminate, punând accente luminoase pe anumite obiecte de artă, pe elemente sau plante decorative. Pentru a crea acest joc, avem la dispoziție corpuri de iluminat cu design și funcționalități spectaculoase: lustre, aplice, lampadare, veioze, plafoniere, create de designeri italieni extraordinari.
Dacă dimpotrivă, pe planșa cu selecția noastră de culori și stiluri regăsim elemente reci și accente industriale, trebuie să luăm în calcul că prin iluminatul artificial acestea se îndulcesc, iar atmosfera devine mai blândă la lăsarea serii. Totuși, lustrele cu becuri led, veiozele cu corp metalic și lampadarele cu design modern pot completa atmosfera excelent, menținând aerul cool pe care ni-l dorim și când aprindem luminile.
Sunt nenumărate stiluri de a ne amenaja locuința și niciunul nu este greșit sau ieșit din tendințe dacă ne aduce bucurie. Rețineți însă că dacă simțiți nevoia unei schimbări fără a investi prea mult, actualizarea sistemului de iluminatfuncționează ca o baghetă magică!
Un candelabru bine ales, lampadarul special pentru colțul de citit, veioza șic pentru spațiul de lucru de acasă – am amintit doar 3 corpuri de iluminat de calitate care pot transforma complet atmosfera unei case și vă pot încărca de energie pozitivă.
Vă invităm pe rovere.ro și în magazinele Rovere să vă inspirați și să vă luminați în privința celor mai mai bune alegeri pentru casa dumneavoastră.