Azaleea este una dintre cele mai des intalnite plante decorative in ghiveci, apreciata pentru aspectul ei exotic, forma frumoasa a tufei si culorile florilor. Azaleea (Rhododendrum) este originara din Asia orientala (Japonia, Nepal, China, Coreea de Nord, Vietnam), America de Nord (Florida) si Europa. In limbajul florilor, azaleea inseamna cumpatare si echilibru, iar in traditia chineza este simbolul feminitatii. Se considera si ca azaleea aduce noroc, de aceea o putem darui unei persoane apropiate ce urmeaza sa ia o decizie importanta sau sa treaca printr-o incercare grea. Iata cum ingrijesti azaleea corect ca sa te bucuri de ea ani de-a randul.
In primul rand, aveti grija unde puneti ghiveciul daca aveti animale de companie. Azaleea este toxica pentru caini si pisici, asa ca asezati-o astfel incat acestia sa nu poata ajunge la ea.
Lumina si temperatura
Planta trebuie amplasata intr-o zona racoroasa, semiumbrita, ferita de razele directe ale soarelui. O puteti tine afara din aprilie pana in octombrie, asigurandu-va insa ca are conditii de temperatura corespunzatoare. Temperatura optima de crestere a azaleei este de 23 – 25 grade ziua si nu mai scazuta de 17 grade noaptea.
Cum ingrijesti azaleea. Pamant
Azaleea prefera solul mai acid. Ideal este un amestec de turba acida, scoarta de rasinoase, pamant de padure si nisip. Daca luati pamant gata preparat pentru azalee, asigurati-va ca are un pH acid de 5 – 5,5.
Udarea si fertilizarea
Azaleea nu suporta apa calcaroasa, de aceea se recomanda sa folositi apa de ploaie sau de la robinet fiarta si racita. Temperatura trebuie sa fie aceeasi sau cu 2 – 3 grade mai mare decat cea ambientala. Asigurati-i vara, in perioada de crestere, o cantitate mai mare de apa, astfel incat sa nu se usuce pamantul.
Fertilizarea se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada in care azaleea infloreste (aprilie – mai) si sa se intrerupa in perioada de repaus, din septembrie.
Cum ingrijesti azaleea. Taieri
Pentru o crestere armonioasa a azaleei, se recomanda ca dupa perioada de inflorire sa se indeparteze florile uscate ramase pe planta si sa se taie ramurile crescute prea lungi. Urmeaza perioada de crestere si apoi, in august – septembrie, se formeaza mugurii florali ce vor inflori primavara viitoare.
Surse: horticultorul.ro, livrarefloribucuresti.ro
Surse foto: garbo.ro, despreflori.com, ingrijirea-florilor.blogspot.com, gradina.acasa.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: