Craciunita, asa cum este numita Poinsettia, pentru ca in decembrie, inainte de sarbatori, frunzele i se coloeaza in rosu, dar si in roz, galben sau alb, nu este o planta greu de ingrijit. Este o alegere excelenta pentru cineva care nu a mai ingrijit plante de apartament pana acum si pentru a fi facuta cadou in aceasta perioada. Iti prezentam cateva sfaturi despre cum ingrijesti Craciunita ca sa te bucuri de ea si la urmatoarele sarbatori.
Istorie si legenda
Craciunita, originara din America Centrala si sudul Mexicului, a fost planta de leac a aztecilor, folosita pentru tincturi si ceaiuri pentru combaterea febrei. La inceputul secolului al 19-lea, este remarcata de ambasadorul SUA in Mexic Joel R. Poinsett, care trimite mai multe exemplare acasa familiei si prietenilor. Planta ii datoreaza popularitatea actuala, precum si numele. Pe 12 decembrie este Ziua Craciunitei in Statele Unite.
Potrivit legendei, doi copii saraci au dorit sa ii duca lui Iisus, de Craciun, un dar la biserica. Insa, fiind foarte saraci, tot ce au putut face a fost sa culeaga niste crengute si frunze verzi de pe drum. Desi ceilalti oameni si copii au ras de cadoul lor, frunzele cele verzi se transforma in stelute rosii scanteietoare. De aceea, Craciunita este un simbol al simplitatii si al lucrului daruit din inima care poate bucura prin mesajul lui.
Exista peste 100 de varietati de Poinsettia in intreaga lume.
Cum ingrijesti Craciunita
Achizitionarea
Exista cateva sfaturi importante privind achizitionarea ei, indiferent ca o cumparati pentru dumneavoastra sau doriti sa o faceti cadou celor dragi. In primul rand, cel mai bine este sa cumparati o Craciunita expusa la vanzare intr-un spatiu cald sau dintr-o florarie, pentru ca planta este sensibila la frig si riscati sa o cumparati deja afectata.
Apoi, se recomanda sa privim cu atentie floarea. Daca sunt frunze cu tenta galbuie sau usor uscate, este clar un semn ca nu a fost udata suficient, desi, mare atentie, aceasta planta nu are nevoie de prea multa apa.
Un alt sfat important presupune sa nu cumparam o Craciunita daca a fost amplasata in zona de intrare a florariei, deoarece in acea zona exista multi curenti de aer reci. Expunerea la frig ii dauneaza si o sensibilizeaza.
Asezarea
Pentru o crestere sanatoasa, Craciunita are nevoie de un spatiu cald si luminos. Nu trebuie expusa direct la soare, dar nici la curenti de aer rece. Din acest motiv, pervazul nu este solutia ideala pentru pozitionarea Craciunitei. Totusi, in timpul iernii expunerea la soare nu-i va face rau.
Pentru a ingriji eficient Craciunita trebuie sa stim ca acesteia nu ii plac prea mult mutarile. Prin urmare, este sensibila la miscari si ar fi bine sa ii gasim un loc adecvat inca de la inceput. Nu vom expune planta la temperaturi mai mici de 14-15 grade Celsius. Astfel, vom evita sa o tinem pe balcon, pe perioada iernii, deoarece temperatura de acolo va fi cu siguranta sub 15 grade Celsius.
Udarea
Craciunitele trebuie sa fie udate moderat. Este indicat sa udati pamantul doar atunci cand acesta este uscat la suprafata, dar nu il lasati sa se usuce complet. Apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Dupa udare, apa care se strange in farfuria ghiveciului trebuie indepartata. Daca Craciunita incepe sa-si piarda frunzele este semna ca i s-a pus prea multa apa si ca radacinile incep sa putrezeasca. In aceasta situatie, nu trebuie sa-i mai puneti apa o perioada. Dupa ce pamantul s-a uscat complet incepeti sa udati Craciunita moderat.
Pentru a pastra o Craciunita dupa ce frunzele colorate au cazut:
- taiati tulpinile la dimensiunea de 20 cm
- pe timpul perioadei mai reci pastrati planta intr-o camera luminoasa, dar nu sub razele directe ale soarelui
- udati atunci cand suprafata pamantului este uscata. Nu folositi ingrasamant.
- odata ce afara temperatura creste pe timpul noptii la minim 12 grade, mutati planta afara intr-un loc semi umbrit si la adapost de ploi si vanturi puternice. Hraniti planta cu ingrasamant special odata la 3 saptamani din primavara pana in toamna.
- daca doriti, puteti sa replantati Craciunita intr-un ghiveci mai mare pe timpul verii. Alegeti un ghiveci cu pana la 10 cm mai mare decat diametrul plantei si umpleti-l cu un amestec de pamant usor si bogat in subtante organice.
- pe timpul lunilor de vara, tundeti usor tulpinile ca sa mentineti planta stufoasa. Nu mai taiati nimic dupa 1 septembrie daca doriti sa faceti planta sa infloreasca din nou.
Cum faceti planta sa infloreasca din nou
Ca sa o faceti sa reinfloreasca pana de Craciun trebuie sa incepeti acest proces in jurul datei de 1 octombrie. Dupa aceasta data, planta trebuie sa stea in intuneric total timp de 14 ore continuu in fiecare zi. Chiar si lumina unei lanterne ar putea sa intrerupa procesul care formeaza frunzele colorate. Puteti sa acoperiti planta cu o cutie sau sa o puneti intr-o camera intunecata. Temperatura pe timpul noptii ar trebui sa fie cuprinsa intre 20 – 25 grade. O temperatura mai mica sau mai mare de atat poate sa impiedice sau sa intarzie procesul.
Pe timpul zilei, planta are nevoie de 6 pana la 8 ore de lumina puternica, dar nu in soare direct. Mentineti umezeala stropind cu apa de cate ori suprafata pamantului din ghiveci este uscata. Speram ca aceste sfaturi cu privire la cum sa ingrijesti Craciunita ti-au fost de folos. Te asteptam sa impartasesti cu noi si alte sfaturi utile.
Sursa: livrarefloribucuresti.ro, gardena.com, gradina-online.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: