Oricine are un caine acasa stie ca unele nevoi de ingrijire ale cainelui se schimba in functie de anotimp. Astfel, in randurile de mai jos, vedem cum ingrijim cainele primavara si care sunt cele mai importante 5 nevoi de ingrijire ale sale.
Cum ingrijim cainele primavara
Control de rutina
Odata cu venirea primaverii, cainele ar trebui dus la un control de rutina, control care ar trebui facut periodic, de altfel. Acest lucru te ajuta sa iti dai seama daca animalul are sau nu o problema pe care este posibil sa nu o sesizezi la timp. Din pacate, cele mai multe dintre afectiuni se agraveaza foarte repede, la animalele de companie, de aceea este esential ca ele sa fie depistate din timp.
Imbaierea
In mod normal, cainele nu trebuie spalat foarte des si este suficient sa o faci de 2-3 ori pe an. Un moment bun pentru a face asta este primavara, cand temperaturile incep sa creasca. Pentru spalare este suficient sa folosesti un sampon special, pe care il poti achizitiona din farmaciile veterinare.
Ingrijirea blanii
Aici lucrurile difera in functie de tipul de blana pe care il are cainele. De exemplu, un caine cu blana foarte scurta are nevoie de perieri doar o data pe saptamana, in timp ce unul cu blana lunga poate fi periat zilnic. De mentionat este ca in perioada naparlirii, cainii trebuie periati zilnic sau chiar de doua ori pe zi.
Alimentatia
La fel ca oamenii, cainii au nevoie de o dieta echilibrata pentru fi sanatosi. Aceasta trebuie sa fie bogata in proteine, vitamine, aminoacizi si calciu. Poti alege hrana caini in functie de temperamentul sau, daca este activ sau pasiv, de rasa, dar si in functie de eventualele probleme pe care animalul le are. De mentionat este ca oasele, carnea, pastele fainoase, legumele, galbenusul de oua si carnea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia sa.
Deparazitarea
Primavara este perioada in care deparazitarea cainilor este cel mai des intalnita deoarece este sezonul in care cainii sunt predispusi la diferite afectiuni ale pielii – afectiuni determinate de parazitii externi (purici, paduchi, capuse sau raie), dar si la dermatite cauzate de ciuperci. Este foarte important sa se identifice corect cauza unor posibile simptome ale cainelui, iar tratamentul poate consta in regim alimentar, igiena pielii si a blanii precum si deparazitari interne.
Foto: pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: