Fie ca iti doresti o locuinta permanenta in mediul rural, fie ca vrei doar o casa de vacanta in care sa te retragi in weekenduri sau in concedii, este bine sa tii cont de sfaturile celor s-au mutat deja de la oras la tara si sunt multumiti de alegerea facuta. Unii s-au adaptat mai greu, altii mai usor si au avut multe de invatat.
In primul rand, trebuie sa iti fie clar in ce sat vrei sa te muti: intr-unul mai instarit si mai aproape de oras, pentru a-ti pastra jobul actual, sau unul in creierii muntilor, unde sa fugi de agitatia marilor aglomerari urbane si sa iti schimbi complet stilul de viata.
Si mai este un aspect pe care trebuie sa le iei in calcul. Un sat cu populatie imbatranita si cu putini locuitori iti va oferi mai multa liniste, dar va fi mai greu sa gasesti oameni cu care sa socializezi sau care sa te ajute la nevoie. De cealalta parte, un sat mare, cu activitati culturale si mai multe facilitati (ca dentist, salon de cosmetica, cafenea, supermarket), presupune mai multa agitatie. E foarte posibil sa descoperi ca ai dat bormasina unui vecin pe motocoasa altuia.
Avantajele si dezavantajele, cantarite atent
Daca te-ai hotarat in ce sat vrei sa te muti si ai ales si o casa, ai grija sa nu faci cea mai frecventa greseala care iti poate afecta bugetul. Mai exact, nu te lasa incantat de una foarte ieftina, fara sa iei in calcul costurile de reparatie, care uneori ajung mai mari decat daca ar fi cumparat o casa gata de locuit. Avertismentul vine de la Andy Hertz, administratorul grupului Mutat la tara – viata fara ceas, o comunitate online cu peste 100.000 de membri.
In al doilea rand, nu te grabi si verifica actele casei, cu ajutorul unui notar, pentru a te asigura ca si anexele sunt trecute in documente. La fel de importante sunt accesul pentru autoturism si distanta pana la magazine, cabinet medical, scoala sau fata de cel mai apropiat oras. Nu trebuie neglijata niici starea drumurilor.
Racordarea la utilitati poate fi costisitoare
Andy Hertz a facut o lista si cu alte aspecte care trebuie avute in vedere atunci cand iti cumperi o casa la tara:
– Utilitatile: in special de verificat calitatea si cantitatea apei – indiferent daca vine din izvor, fantana sau retea. Costurile de racordare la retele (curent electric, apa, gaz, internet).
– Vecinii: comunitatea invecinata este foarte importanta, asa ca inainte de a cumpara casa, viziteaza si stai de vorba cu 2-3 vecini. Inainte de a cumpara casa, daca se poate, stai in ea sau in curte la cort 3 zile!.
– Pretul: fiecare vanzator cere atat cat doreste pe bunul lui. Se poate afla pretul caselor din zona (la magazinul din sat, la primarie sau in anunturi de pe internet).
– Sursele de incalzire: o soba nu este chiar simplu de construit, asa ca ar fi bine daca ar exista deja surse de caldura (atentie la hornuri). E bine de aflat si costul lemnului in zona (si sursa), daca nu exista gaz.
– Structura constructiei: inclusiv podul, instalatia electrica, fosa septica, umezeala (se poate face si o expertiza tehnica la nevoie).
– Mesteri disponibili din zona: daca nu te pricepi la constructii sau nu ai timp pentru asta. O casa veche cu siguranta are nevoie de lucrari de reparatii.
– Mijloacele de transport, daca nu ai masina personala.
Este bine sa vezi mai multe case inainte de a cumpara una. Alege mai intai judetul si zona, apoi comuna. Plimba-te prin sate si intreaba oamenii, la magazine sau la primarie. Multe case frumoase de vanzare nu apar pe internet, spune Andy Hertz.
Surse: mutatlatara.ro, dor.ro