Centrala termica este una dintre cele mai importante investitii pentru o casa sau un apartament. De ea depinde o mare parte din confortul casei pentru ca asigura caldura si apa calda necesare traiului zilnic. Cand aceste elemente nu sunt coerente si costurile lor sunt mari, confortul zilnic are de suferit. De aceea, cand se ajunge in punctul de a alege o centrala termica, aceasta trebuie aleasa corect pentru a nu regreta mai tarziu.
Un criteriu important, desi nu am vrea, este pretul.
Pretul unei centrale variaza in functie de performantele si calitatile acesteia. Mai este diferit si in functie de capacitatile ei, adica o centrala care poate sa incalzeasca o vila de 350mp va fi mai scumpa decat o centrala care va incalzi un apartament de 75mp. O centrala care foloseste biogaz va fi mai scumpa decat una care foloseste gaz metan.
Cele mai uzuale sunt insa centralele de apartament alimentate cu gaz metan. Ele sunt centrale termice in condensatie. In ceea ce le priveste pe acestea din urma, centralele de apartament, alegerea se face in functie de criteriile de mai jos. O economie medie la achizitie de 1000 de ron se va cheltui in prima iarna din cauza costurilor la gaze. Diferentele la factura pentru supprafete similare incalzite cu acelasi tip de calorifere dar cu centrale diferite poate sa fie chiar si de 60-70% din factura, o arata exemplele reale.
Centrala potrivita suprafetei de incalzit
In functie de suprafata apartamentului, putem sa alegem tipul de centrala. Daca avem o garsoniera sau un apartament micut, vom alege o centrala termica in condensatie de 24kW. Daca avem un apartament mare, de minim 3 camere spatioase sau o casa cu parter si etaj, atunci putem sa alegem o centrala termica in condensatie cu putere mai mare. Intai trebuie sa masuram suprafata, sa stabilim numarul de calorifere si in functie de dimensiuna sistemului si numarul de bai, putem lua decizia corecta.
Atentie, in general, centralele in condensatie sunt setate la o temperatura a apei (caldura si apa calda) undeva in jurul valorii de 45 grade Celsius. Atunci cand schimbati manual aceasta temperatura la peste 50 de grade, centrala va functiona ca una cu tiraj fortat, deci va avea un consum cu circa 30% mai mare.
Marca centralei
Foarte multa lume nu pune accent pe brandul si experienta in domeniu a anumitor firme producatoare. Considera ca daca o centrala are aceleasi caracteristici precum una Ariston, atunci in timp si in consum o sa fie la fel. Nimic mai fals. Centralele “no name” nu au aceleasi materiale si nici aceleasi conditii de fabricatie precum o centrala de calitate. Ca sa nu mai vorbim de tehnologiile folosite. Sa vedem caracteristicile pentru o centrala termica Ariston: are dimensiuni compacte, astfel incat sa poata sa se incadreze cu usurinta intr-un apartament. Are o clasa de eficienta energetica A+, are un dispay modern si prietenos si, mai presus de toate, are tehnologie de ultima generatie precum Ignition System care controleaza automat arderea si scade consumul.
Tehnologiile de ultima ora
Sunt unul dintre cele mai importante aspecte in alegerea centralei. Spre exemplu, noile centrale termice pe gaz Ariston, sunt beneficiarele unor tehnologii care prelungesc durata de viata si au o eficienta sportita in ceea ce priveste consumul datorita unui nou schimbator de caldura din inox otel si a patentului Xtratech proiectat pentru rezistenta in timp. Daca la acestea mai adaugam si faptul ca cei de la Ariston au implementat si “Ignition Sistem” care controleaza automat tipul de gaz si arderea pe intreaga durata de functionare a cazanului, dar si sistemul de conectare la internet BusBridgeNet, avem deja o centrala de apartament inteligenta, cu consum scazut de clasa A+ ca eficienta energetica si fiabilitate mare, alegerea devine mai usoara.
Sursa foto: Roinstalatii.ro