Dacă hobby-ul tău este realizarea unor articole de bricolaj, mic mobilier, machete sau diverse obiecte decorative, atunci cu siguranță ai nevoie de un mic atelier de lucru acasă. De asemenea, atunci când te orientezi spre antreprenoriat și vrei să efectuezi activități meșteșugărești sau de artizanat, îți trebuie un spațiu de lucru conform cerințelor specifice.
Iată câteva recomandări utile pentru amenajarea unui atelier de mici dimensiuni, pentru mari pasiuni:
Realizează podeaua și pereții din materiale rezistente
Este recomandat să începi cu podeaua, și să ai în vedere faptul că vei manevra obiecte grele în atelier, așa că turnarea unei plăci de beton armat este primul pas în amenajarea unui atelier. Acordă atenție operațiunilor de elicopterizare și finisare beton, pentru o podea rezistentă, care să aibă și planeitatea necesară.
Atelierul tău trebuie să aibă pereți solizi, pentru că vei prinde pe ei rafturi pentru scule, dulăpioare suspendate pentru depozitarea unor materiale și unelte, vei monta aplice și alte corpuri de iluminat. Se recomandă armarea pereților sau utilizarea de prefabricate din beton armat și amplasarea unor ferestre și luminatoare în părțile superioare și pe tavan, pentru a beneficia din plin de lumină naturală.
Echipează atelierul cu mobilier adecvat
Alege mobilier industrial pentru atelierul tău, în locul celui obișnuit, ca să beneficiezi de cele mai bune condiții de lucru. Optează pentru birouri metalice, cărucioare cu scule, rafturi cu uși, dulapuri cu sertare și polițe, scaune și taburete de lucru, suporturi tip panou (plăci perforate), dulapuri încărcare scule cu alimentare electrică, mese mobile cu mânere și glisiere, pupitre mobile cu sertare.
Poziționează bancul de lucru în centrul atelierului și restul pieselor de mobilier în colțuri și de-a lungul pereților, ca să ai spațiu suficient și să te miști în voie în timp ce lucrezi.
Dotează atelierul cu utilaje, unelte și echipamente profesionale
Meșterul se cunoaște după unelte spune o vorbă de pe vremea breslașilor. Și bine zice, pentru că, într-adevăr, dacă îți amenajezi un mic atelier, trebuie să faci o listă cu toate echipamentele necesare pentru realizarea obiectelor de lemn, fier, traforaj, sticlă sau alte meșteșuguri pe care te-ai decis să le practici.
Alege modele profesionale, ca să fii sigur că obții performanțele dorite, în condiții de siguranță. Dotează atelierul cu utilaje precum banc de lucru, fierăstrău circular, mașină de șlefuit, strung pentru lemn, menghină de banc, scule prelucrare plăci ceramice. Printre uneltele standard pentru atelier se numără scule electrice portabile (mașini de găurit, tăiat, frezat, înșurubat), polizoare, pistoale de lipit, minifreze și dălți pentru prelucrarea lemnului.
Amenajează spațiul de lucru conform normelor de siguranță
Chiar dacă amenajezi un mic atelier de lucru acasă, este recomandat să montezi prize industriale aplicate și să apelezi la un electrician profesionist, ca să te asiguri că instalația electrică este în regulă, pentru că urmează să lucrezi cu echipamente și dispozitive care sunt mari consumatoare de curent și necesită condiții speciale.
Utilizează pentru siguranță și pentru libertate de mișcare bobine de cabluri izolate, organizatoare tip carcasă pentru prize industriale și prelungitoare cu sisteme de prindere pe suprafața de lucru.
Asigură o ventilație eficientă a spațiului prin montarea unor filtre de praf și particule. Operațiunile mecanice pe care urmează să le desfășori în atelier vor produce diverse deșeuri, așa că este necesar să iei măsuri suplimentare pentru aerisire și eliminarea vaporilor toxici. Purtarea echipamentelor de protecție (salopetă, mănuși, ochelari, cască) este obligatorie, ca să previi incidente sau chiar accidentări.
Acordă timp și atenție acestor detalii atunci când îți amenajezi un mic atelier de lucru acasă, pentru a avea toate condițiile necesare bunei desfășurări a activităților de bricolaj, de prelucrare a metalului sau a sticlei.