Nimic nu se compara cu luxul unei piscine in curte in mijlocul verii. Si daca ai avea un model mai atragator decat cel din curtea vecinului? Cel mai important in construirea piscinei de vis este sa planifici fiecare aspect. Vezi ce variante ai si fa alegerile cele mai bune pentru tine, inainte sa te apuci sa sapi. Iata cum iti construiesti piscina mult visata in 5 pasi.
1. Alege tipul de piscina
In ordinea popularitatii, cele mai importantetipuri de piscine ingropate sunt: din beton, folie PVC si fibra de sticla.
Piscina de beton poate avea orice dimensiuni si forma. La uscarea betonului se tencuieste, vopseste sau se acopera cu placi ceramice.
Este cel mai greu de construit, dureaza in medie intre trei si 12 saptamani, dar si cea mai rezistenta si durabila piscina. In plus, este singurul tip de piscina ingropata ce poate fi marit sau remodelat dupa constructie.
Piscina din folie PVC se face lipind materialul pe suprafata gropii de un cadru din otel, aluminiu sau polimer. Foliile sunt colorate si imprimate divers, dar nu sunt disponibile in toate formele in care poti face o piscina din beton.
Dezavantajul acestui material este ca poate fi gaurit de animale de companie sau cu obiecte ascutite, insa poate fi reparat. Pentru mai multa siguranta, alegeti o folie groasa de 2 – 3 cm. In schimb, durata constructiei scade la una – trei saptamani.
Piscina din fibra de sticla este facuta in fabrica, in forma de bol, si se monteaza direct in groapa, cu o macara. Este tipul de piscina cel mai usor de realizat, de multe ori doar in trei zile. Au pe suprafata lor un strat de gel, care le face rezistente la murdarie si extrem de durabile. Neavand pori, precum cele din beton, piscinele din fibra de sticla necesita mai putine chimicale si reprezinta un mediu mai putin prietenos pentru alge.
Piscinele din folie PVC si fibra de sticla sunt ideale pentru zonele mai reci, unde structura de beton poate fi afectata de inghet si dezghet.
2. Cum iti construiesti piscina mult visata. Alege locul
Alegerea celui mai bun loc din curte este la fel de importanta ca montarea piscinei. Iata cateva recomandari:
Soare: Alege un loc scaldat in lumina si aflat la distanta de pomi sau copaci. In acest fel, nu numai ca se va incalzi mai usor apa, dar vei avea si mai putine frunze cazute de adunat din piscina.
Vant: Daca piscina se afla in bataia vantului, apa se evapora mai repede, iar senzatia pe care o ai la iesire nu este tocmai placuta. Inalta o bariera de protectie, precum un gard sau un rand de arbusti.
Inaltimea: Nu construi piscina intr-o zona joasa, unde s-ar putea aduna noroi si resturi vegetale in timpul furtunilor. De asemenea, evita zonele cu apa subterana la mica adancime pentru ca se poate infiltra in groapa sapata pentru piscina.
Fara instalatii deasupra si dedesubt: Piscina nu ar trebui pusa sub cabluri electrice sau deasupra tevilor de canalizare.
Perspectiva: Daca este posibil, construieste piscina in asa fel incat sa o poti privi din casa. Ii vei putea urmari pe micii inotatori fara sa iesi.
3. Cum iti construiesti piscina mult visata. Obtine autorizatia
Ca orice alta constructie, si o piscina ingropata trebuie autorizata. Vezi ce documente iti trebuie si aplica la primarie pentru autorizatie.
4. Cum iti construiesti piscina mult visata. Alege instalatia
Instalatia piscinei asigura circulatia apei, filtrarea si igienizarea ei, astfel incat aceasta sa fie mereu curata si limpede. In centrul instalatiei se afla pompa. Poti alege intre trei tipuri de filtru: cu nisip, cartus si cu diatomee. Toate functioneaza bine daca sunt instalate si intretinute corespunzator. Cere sfatul unui specialist pentru a alege cea mai buna varianta pentru piscina ta.
5. Cum iti construiesti piscina mult visata. Celelalte costuri
Costul real al unei piscine ingropate este de multe ori de doua ori mai mare decat pentru piscina in sine. Trebuie sa creezi si peisajul adecvat, sa cumperi diferite accesorii si sa cheltuiesti pentru intretinere.
Iata cateva lucruri de care vei avea nevoie pe langa piscina: iluminat exterior, carari, punti, gard, mobilier, instrumente de testare a apei si eventual surse de curent si instalatie de sunet.
Sursa text si foto: popularmechanics.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: