Unul dintre primii pasi catre viata ta de adult a fost facut. Ai facut o nunta ca-n povesti, te-ai distrat de minune in luna de miere, iar acum nu mai ramane decat sa te stabilesti intr-un loc al tau, departe de agitatie si stres. Poate ca deja ai ochit cateva case sau apartamente de vanzare, insa tie iti surade mai mult ideea de a construi o casa de la temelie, pe un pamant al tau. Asta vine atat cu avantaje cat si cu dezavantaje, ia noi iti vom ghida pasii prin intregul proces.
Proiectarea
Proiectarea unei case implica mai multi pasi. In primul rand, va trebui sa lucrezi cu o companie serioasa si profesionista. Aceasta etapa este prima si cea mai importanta, dat fiind faptul ca de ea depind toate detaliile si procesele construirii unei case. Se va stabili un buget, ce fel de materiale vor fi folosite, cum iti vei compartimenta locuinta si cum va fi aceasta pozitionata.
Scheletul
Impreuna cu echipa angajata de tine, te vei decide asupra tipului de material folosit. Vrei o casa dura si rezistenta din piatra sau caramida? Sau vrei o casa clasica americana, din lemn si izolatie? Orice decizie ai lua, totul incepe cu scheletul si fundatia. Vei avea in fata o structura din lemn, metal si beton care poate nu va arata ca acel camin ideal al visurilor tale. Nu te ingrijora, insa. Toata aceasta parte serveste la sustinerea casei tale deci, cu cat este mai solida si mai lucrata, cu atat casa ta va fi mai rezistenta.
Instalatia sanitara, electrica si de incalzire
Dupa ce peretii exteriori sunt finalizati, se instaleaza acoperisul si ferestrele. In acest moment, echipa ta va trebui sa se ocupe de racordarea la reteaua de canalizare si curent electric si de montarea intregului sistem de incalzire si ventilatie. Fiecare etapa va necesita semnatura unui inspector autorizat.
Izolatia
Urmatorul pas este izolarea termica a noii tale case. Este absolut necesara pentru un comfort sporit atat vara cat si iarna, dar si pentru a economisi bani in timpul zilelor friguroase. Poti alege dintre mai multe tipuri de izolatie, cum ar fi polistirenul expandat, vata minerala de sticla sau cea bazaltica. De obicei, echipa ta de constructii va sti ce fel de material sa aleaga in functie de factori precum pozitionarea casei sau tipul de climat. Orice tip de material ai alege, tine minte ca trebuie sa acopere peretii exteriori, subsolul si mansarda.
Finisarile interioare
Aici intra acoperirea peretilor de caramida cu rigips, instalarea usilor, pervazurilor sau a balustradelor. Tot acum se va da si ultimul strat de vopsea pe pereti, iar lucrurile importante precum robinetele, cabinele de dus, cazile si mobilierul de bucatarie vor fi instalate. Vor mai fi montate si intrerupatoarele, toaletele sau oglinzile.
Podeaua
Odata ce partea grea a trecut si prin casa nu se mai circula atat de mult, e timpul ca echipa sa instaleze podeaua. Ai grija sa ii anunti inainte sa le faci o vizita. Nu credem ca vrei sa lasi urme de pantofi pe dusumeaua din lemn masiv proaspat pusa.
Ultima inspectie
Aceasta ultima etapa va fi parcursa de tine impreuna cu un specialist local. Dupa ce inspectia este gata, vei primi avizul si te vei putea muta in noua ta casa! Poti decide sa nu te alaturi inspectorului insa oricum ar fi, aceasta ultima etapa este obligatorie.
Foto: www.pexels.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: