Există câteva semne importante la care trebuie să fii atent în ceea ce privește nivelul de umiditate din casă. Nu e bine nici dacă e prea crescută, dar nici prea scăzută. Cum îți dai seama dacă e prea mare nivelul de umiditate? Asta se întâmplă mai ales pe timpul iernii, dar și atunci când sunt schimbări bruște de temperatură, cum se întâmplă toamna și primăvara.
Dacă ai condens la ferestre, varul de pe pereți și tavan începe să se deterioreze și apar igrasia și mucegaiul, e foarte clar că ai un umiditate prea crescută și trebuie să iei măsuri de urgență și să ajunge la o umiditate optimă în cameră.
În ceea ce privește umiditatea scăzută, semnele se resimt pe propriul organism, iar mulți le confundă sau nu ar crede că, de fapt, problema e în mediul în care trăiesc. Potrivit medicilor, senzația de gură și gât uscat, piele deshidratată, o sete permanentă sau mâncărime în zona nasului și la ochi pot fi semne clare că în casă e un nivel de umiditate scăzut.
Care e nivelul optim de umiditate
O umiditate crescută poate influențată nu doar de factori externi, ci și de diferite obiceiuri sau pur și simplu de modul în care este compartimentată casa. De exemplu, poate crește dacă ai un apartament de tip open space și în bucătărie gătești foarte mult și se fac aburi. E important și cum e poziționată baia și dacă, atunci când face baie, aburii din cadă sau de la cabine dus ajung în restul casei.
Dacă vrei să știi exact valoarea umidității poți cumpăra un higrometru. Umiditatea optimă în cameră este în funcție de temperatura de afară. De exemplu, o umiditatea optimă cuprinsă între 40 și 50% este corespunzătoare unor valori între 10 și 20 de grade Celsius afară.
De asemenea, când temperaturile sunt cuprinse între 0 și 10 grade Celsius, nivelul de umiditate trebuie să fie la un nivel de aproximativ 40%.
Atunci când este foarte frig, iar temperaturile sunt cuprinse între -10 și 0 grade Celsius, în casă trebuie să fie un nivel de umiditate între 30 și 40%. Astfel se evită și condensul.