Majoritatea celor care isi fac o casa urmaresc sa reduca pe cat posibil costurile, care nu sunt mici, pastrand insa niste standarde de calitate a constructiei si de calitatea vietii pe care trebuie sa o ofere casa respectiva. Dincolo de tipurile de materiale alese, o casa bine gandita va fi pe termen lung mai rentabila. Iata cum ne facem o casa mai ieftina, fara a-i diminua durabilitatea sau confortul.
Calitatea proiectului
Conceptia corecta a unei constructii din punct de vedere functional si optimizarea costurilor porneste de la proiect. Un proiect bun inseamna:
- o gandire judicioasa a compartimentarilor care sa duca la o structura de rezistenta cat mai simpla si ieftina;
- alegerea corecta a dimensiunii spatiilor interioare si a suprafetei totale a cladirii, astfel incat costurile de constructie si cele ulterioare de intretinere sa fie minime.
Cum ne facem o casa mai ieftina? Unul sau doua niveluri?
Un proiect de casa avand doar parter nu este un proiect economic. Este mai ieftin sa construiesti parter si mansarda decat parter cu pod. La o casa pe un singur nivel:
- Suprafata de fundare este mai mare, deci costuri implicit mai mari. Pe anumite terenuri mai dificile, normativele impun acelasi tip de fundatie pentru o casa P ca si pentru o casa P+M.
- Suprafata de pardoseala supusa pierderilor de caldura este mai mare, motiv pentru care ar trebui un strat de minim 10 cm de polistiren extrudat sub placa.
- Suprafata de acoperis este mai mare. Acoperisul unei case de 100 m² este de circa 150 m², pe cand cel al unei case avand parter si etaj de cate 50 m², este de doar 90 m².
Practic, pentru aceeasi suprafata desfasurata, costurile cu fundatia si acoperisul scad cu 30-50% pentru conformarea P+E sau P+M fata de cea doar pe parter.
Pe de alta parte, la o casa P+M cu aceeasi suprafata totala ca una P, se pierde din suprafata utila. La P+M se pierd minim 10 m2 cu scara si mai mult ca sigur ramane o suprafata folosita necorespunzator. Suprafetele in plus inseamna costuri mai mari la materiale, manopera si intretinere.
Cum ne facem o casa mai ieftina? Optimizarea spatiului
Reducerea suprafetei pentru a reduce costurile trebuie foarte bine gandita. Economia de materiale nu este proportionala cu suprafata construita. O camera de 3 m x 3 m este mai ieftina decat una de 3 m x 4 m, dar nu proportional cu suprafata sa.
In primul rand trebuie reduse acele suprafete care nu sunt importante pentru locuire, cum ar fi holurile si circulatiile din casa.
Optimizarea spatiilor trebuie avuta in vedere ca o comasare a unor functiuni si reducerea unora care par redundante, cum ar fi un loc de luat masa si in bucatarie, si in camera de zi.
Cum ne facem o casa mai ieftina? Ferestrele
Un spatiu bine luminat pare mai mare, asa ca dupa optimizarea spatiilor, ar trebui evitat ca ferestrele sa fie prea mici, deoarece camerele intunecoase par si mai mici. Odata micsorate spatiile, trebuie avuta o foarte mare grija ca acestea sa fie abundent iluminate si deschise catre gradina/terasa/curte. Desi sunt relativ mai scumpe per metru patrat decat peretii din zidarie, ferestrele aduc un plus de eleganta oricarui spatiu, cu cat sunt mai mari.
Cum ne facem o casa mai ieftina? Finisajele
Costurile unui metru patrat de perete se impart intre zidarie (cam 40%) si finisaje (aproape 60%). Astfel, cu cat suprafetele care trebuie finisate sunt mai mici, cu atat mai mult pot scadea preturile in final.
In acest sens trebuie:
- redusa suprafata peretilor exteriori si interiori. O casa mai ieftina are la parter un spatiu cat mai putin compartimentat.
- reduse suprafetele finisate. O casa ieftina va trebui sa aiba si suprafete cat mai mari nefinisate: tavane si pereti netencuiti, de exemplu.
Surse: octavian-ungureanu.ro, construieste.info, trilitica.ro
Sursa foto: manjitrukhra.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: