Acum ca vremea s-a incalzit si vegetatia este atat de bogata, suntem dornici de iesiri in natura sau de petrecut timpul in propria curte. Insa trebuie sa fim precauti cand ne bucuram de activitati in aer liber, in paduri, luminisuri, parcuri sau gradini, din cauza amenintarii capuselor, care s-au inmultit in urma ploilor abundente si dezvoltarii vegetatiei. Iata cum ne protejam de capuse in propria curte sau in timpul iesirilor la o plimbare sau un picnic.
Pericolul muscaturii de capusa și de muscaturi de insecte in general, atat de mediatizat in ultimii ani in sezon, consta in faptul ca aceste animale pot transmite unele boli, printre care si boala Lyme sau borelioza, greu de diagnosticat si care poate avea multiple complicatii. Insa nu orice muscatura de capusa duce la infectare, pentru ca nu toate capusele poarta boli. In plus, majoritatea bolilor nu se transmit de la capusa la om decat dupa 24 de ore in care animalul a stat fixat in pielea omului si s-a hranit cu sangele acestuia.
Astfel, dupa ce va expuneti riscului mergand prin iarba, este foarte important sa va examinati atent acasa. Faceti mai intai un dus, pentru ca de multe ori capusele raman pe piele fara sa se fixeze si cateva ore, astfel ca pot fi indepartate doar prin spalare. Ele prefera sa se fixeze in zone mai putin vizibile de pe corp, ca in spatele urechilor, genunchilor, inghinal etc. si iau forma unei umflaturi de culoare inchisa pe piele. Trebuie indepartata complet, cu o penseta. Daca nu stiti cum, prezentati-va la camera de garda, pentru ca un medic sa o indeparteze sigur.
Daca aveti un caine, trebuie sa examinati atent si blana acestuia, dupa iesiri.
Pentru a preveni muscatura de capusa trebuie sa va imbracati corespunzator cand iesiti in natura si e indicat sa aveti la voi si un spray capuse. In propria curte, puteti lua o serie de masuri pentru a crea un mediu cat mai neprielnic aparitiei si inmultirii acestora.
Capusele sunt cel mai des intalnite in zonele impadurite sau aflate in paragina, napadite de buruieni, in tufisuri sau in iarba inalta.
Cum ne protejam de capuse. In curte
Iata ce masuri puteti lua in curtea dumneavoastra pentru a le tine la distanta.
- Mariti suprafata acoperita cu gazon, in detrimentul arbustilor si a gardului viu.
- Tundeti regulat gazonul, cat mai scurt posibil, astfel incat inaltimea acestuia sa nu depaseasca 7-8 cm. Astfel, se reduce umiditatea la nivelul solului, ceea ce face dificila supravietuirea capuselor.
- Indepartati buruienile, tufarisul, frunzisul si orice alte resturi vegetale. Acestea pot atrage capusele precum si soareci care le gazduiesc.
- Pastrati mobilierul de gradina si zonele de joaca pentru copii cat mai departe de copaci, tufaris sau de gardul viu.
- Folositi scanduri de lemn sau pietris ca bariera pentru a delimita gazonul de zonele cu vegetatie mai inalta, preferte de capuse.
- Ridicati stivele de lemne la cel putin 40 – 50 cm de sol.
- Deparazitati extern, conform indicatiilor medicului veterinar, cainii si pisicile din gospodarie.
Cum ne protejam de capuse. La „iarba verde”
- Alegeti imbracaminte deschisa la culoare, va va ajuta sa descoperiti usor eventualele capuse „recoltate”.
- Asigurati-va ca imbracamintea este cat mai stransa in jurul incheieturilor mainii, a gleznelor si in jurul taliei, astfel incat capusele sa nu poata patrunde sub haine.
- Inainte sa va asezati undeva, verificati daca zona este infestata cu capuse. O metoda simpla este sa tarati pe jos o haina de culoare deschisa.
- Evitati zonele cu iarba inalta si arbusti.
Surse: safilar.ro, pestcontrol-expert.ro, medicologia.info
Surse foto: safilar.ro, eatermagazine.ro, forestholidays.co.uk