Angajarea unui agent imobiliar este o idee proasta atunci cand vrei sa iti cumperi o casa, spune analistul financiar Iancu Guda. Acesta prezinta un ghid in 7 pasi pentru a obtine un pret bun, inclusiv o formula de calcul pentru costul viitoarei locuinte.
Analistul financiar vine, intr-o postare pe Facebook, cu un raspuns concret la intrebarea „Cat ne permitem sa cheltuim pentru o casa?”: „Raspunsul este: venit familie x 5 ani -20% (reduci chiar 30% sau 40% daca ai cheltuieli majore in familie sau venituri volatile).
Iancu Guda explica si cum se calculeaza valoarea investitionala a imobilului. „Chirie anuala x 80% x 17 ani (randament net 7,4%) – pragum optim al pretului. Daca recuperezi banii in 15 ani (randament 8,3%) este ideal. Orice pret peste acest prag este supraevaluat. Acolo trebuie sa ajungi cu pretul, aproape de valoarea investitionala. Chiar daca cumperi pentru locuinta, trebuie sa fii constient pe ce dai banii, cat valoreaza! Poate in viitor vinzi / inchiriezi proprietatea mai repede decat te asteptai, nu stii unde te duce viata!
Verifica dezvoltatorul si constructorul
Cumpararea unei case implica unele eforturi, printre care si verificarea dezvoltatorului si a companiei de constructii care se ocupa de proiect. „Multi spun ca lucreaza pe capital propriu si negociaza tare, dar majoritatea sunt indatorati la banci (grad indatorare 70% la nivel national). Verifica situatiile financiare ale dezvoltatorilor si constructorilor. Diferenta dintre cifra de afaceri si costuri materiale + materii prime + salarii arata marja de profit cu care lucreaza. Daca se plange de cheltuieli si profit mic si ca NU poate reduce din pret, confrunta-l cu cifre!”, recomanda Iancu Guda.
„Detaliile le gasesti la un click in platforme de informatii de afaceri despre companii, unde introduci CIF firma si primeste rezultate in 5 minute. Cea mai buna platforma de acest gen este www.infoquick.ro unde iti faci un cont in 30 secunde si poti descarca Analiza Profesionala (raport random), include datele financiare complete pe ultimii 5 ani. Platesti prin card 400 lei si descarci rapoarte despre 40 de companii”, adauga analistul financiar.
Lista de oferte pleaca de la 10 si ajunge la 2-3
Iancu Guda ne sfatuieste sa alegem din 10 oferte similare. „Dupa ce ai o lista scurta de 2-3 proprietati, verifica aceeasi proprietate prin 3-4 prieteni care simuleaza situatii diferite: unul spune ca plateste cu banii jos, altul prin credit Noua-Casa, altul prin ipotecar, altul 50-50. Vezi ce raspunsuri primesc, ca sa vezi toate optiunile”, precizeaza analistul.
Pasul final este negociere pentru achizitionarea unei dintre casele de pe lista scurta. mergi la negocierea finala in ordinea prioritatilor. Agresiv! Hotarat! Informat! „Tu pui presiune pe ei, ai multe informatii si variante! Acolo unde dezvoltatorul este indatorat si are profit mare, pune presiune maxima! Ceri avantajele finale (discount, loc parcare, finisaje premium, bucatarie mobilata) astfel incat sa te apropii cat mai mult cu pretul de valoarea investitionala corecta”, mai spune Iancu Guda.
Cititi si: Romanii cumpara mai multe case si terenuri ca acum un an. Cifrele pe ianuarie
Cititi si: Cat costa apartamentele in cele mai sanatoase orase din Romania