Liberalizarea pietei de energie electrica, de la 1 ianuarie, ne determina sa alegem intre ofertele mai multor companii si cu totii ne dorim sa nu platim facturi mai mari ca pana acum. Iata care sunt pasii pentru a calcula corect si a alege cel mai bun pret de pe piata.
In primul rand, trebuie sa va fie foarte clar din ce este compusa factura la energie. Suma totala cuprinde pretul propriu zis al energiei active, tarifele de retea (transport si distributie a enegiei electrice), contributia de cogenerare, certificatele verzi, acciza, si apoi TVA, explica expertii de la e-nergia.ro.
Ultimele oferte de energie pot presupune si un abonament zilnic, a carui valoare lunara este egala cu numarul de zile din luna inmultita cu aceasta valoare zilnica. Pretul final pe kwh pe care il platiti reprezinta insumarea tuturor acestor componente. Ulterior, in functie de consumul dumneavoastra, numarul de kwh dintr-o luna se inmulteste cu pretul pe kWh, la care se adauga valoarea abonamentului (daca exista) si rezulta valoarea finala facturii lunare.
Ce se schimba si la ce trebuie sa fiti atenti
Odata cu liberalizarea pietei, ceea ce difera este doar pretul propriu-zis al energiei. Si, daca este cazul, in functie de oferta, a aparut si acest abonament zilnic introdus de furnizor, cu valori diferite. Toate celelalte componente sunt reglementate de stat si nu se negociaza.
Atunci cand primiti ofertele, majoritatea furnizorilor nu va spun pretul final al kilowattului ora, ci doar acest pret propriu-zis al energiei, pretul energiei active. Este si o parte buna aici, pentru ca puteti compara mai usor acest pret cu cel din alte oferte.
Daca aveti un consum mare, trebuie sa stiti ca optiunea unei oferte cu abonament merita luata in seama. Abonamentul vine insotit de un pret mai mic pe kWh deci, in functie de consum, ar putea fi mai avantajos pentru dumneavoastra.
Exemplu de oferta cu abonament
Daca sunteti din Brasov, de exemplu, puteti primi o oferta de 0,260 lei/kWh, care insa contine si un abonament zilnic, de 0,24 lei/loc de consum. La fel, daca ati vazut 0,2 este clar ca vorbim doar despre pretul energiei active. Deci pentru a afla cat platim in final, adaugam celelalte componente de pe randul din zona noastra de consum (Brasov este in Transilvania Sud).
Calculul este urmatorul: 0,260 + 0,210 + 0,017 + 0,062 + 0,005. Avem asadar in total un pret al unui kWh, fara TVA, de 0,55 lei. Inmultit cu 1,19 avem 0,65 lei, pret final de plata pentru un kWh.
Pentru ca avem de-a face cu o oferta cu abonament, trebuie sa adaugam contravaloarea pe o luna a acestui abonament, plus TVA (daca nu se specifica altfel) la pretul platit pentru energie . Adica inmultim 0,24 cu 30 de zile si apoi cu 1,19. Deci in total 8,56 de lei pe luna, pentru abonament, pe care o adunati la cat platiti pentru consumul de energie pe o luna si aflati valoarea facturii lunare. Ofertele de pe piata pot fi comparate pe site-ul ANRE.
Cititi si: Racordarea caselor la reteaua electrica, gratuita pentru toti romanii
Cititi si: Casa din panouri de paie: lux, confort si facturi mici