Ne-am bucurat toata vara de rosii zemoase si carnoase din soiuri traditionale, iar acum a venit timpul sa punem la pastrare din seminte pentru a avea si anul viitor legume de aceeasi calitate. Obtinerea semintelor de rosii este o munca ce necesita multa migala, precum si o serie de pasi bine stabiliti. Iata cum pastram semintele de rosii pentru anul viitor.
Intregu proces este prezentat de agrointel.ro dupa modelul de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Legumicultura din Buzau. Desi tehnica presupune un intreg protocol, ea poate fi replicata de micii producatori de legume, urmand sfaturile dr. ing. Costel Vinatoru.
Cum pastram semintele de rosii. Selectia
Mai intai, dintre plantele pe care le avem in gradina cu ros, le alegem pe cele de elia, adica pe cele care corespund cat mai bine descrierii soiului. Apoi, trebuie sa urmarim ca rosiile sa fie foarte bine maturate, nu in parga sau maturate incomplet.
„In sistem gospodaresc se practica asa: se taie fructul in doua si se scot semintele din lojele seminare. Semintele se scot cu tot cu gelatina din jurul lor, de regula cu degetul si se scot intr-un recipient. (…) Dupa ce semintele au fost scoase se lasa imbaiate in sucul propriu (atentie, fara sa scapam un strop de apa) pana a doua zi. Datorita temperaturii ridicate, acestea intra in fermentatie si in ziua doua cand s-au si separat si s-au ridicat la suprafata, semintele merg la spalat”, arata Vinatoru.
Cum pastram semintele de rosii. Spalarea
Apoi semintele se trec prin mai multe ape in recipientul respectiv. Apa se scurge cu grija, in asa fel incat semintele sa nu se piarda.
Pe de alta parte, eventualele seminte seci care nu sunt ajunse la maturitate se elimina cu apa.
„Sunt mai mici si stau la suprafata apei. Atunci cele care sunt viabile si bine dezvoltate se lasa pe fundul apei”, spune cercetatorul.
Cum pastram semintele de rosii. Uscarea
Dupa ce semintele au fost curatate cu ajutorul apei, imediat trebuie puse intr-un tifon si stoarse foarte bine si apoi intinse pe un cearceaf, pe o panza la soare, ca sa se usuce.
„Insa atentie! Trebuie stoarse foarte bine pentru ca daca apa sta in contact cu samanta, aceasta incepe sa germineze”, mai atrage atentia Vinatoru.
Semintele selectate trebuie pastrate in pungi de hartie separate pentru fiecare soi in parte, ferite de lumina, caldura si umezeala. Samanta de tomate isi pastreaza bine germinatia chiar 4-5 ani de zile, daca este depozitata in locuri potrivite.
Sursa: agrointel.ro
Sursa foto: preparatedevis.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: