Zilele acestea, avem timp sa stam la un pahar de vin cu cei apropiati si cu totii ne dorim o bautura de calitate chiar si la cateva ore dupa ce am deschis sticla. Un somelier de top are cateva sfaturi care ne vor ajuta sa ne bucuram de buchetul licorii ramase nebaute.
Somelierul Christopher Hoel explica, pentru inceput, de ce se „strica” vinul pe care nu am apucat sa il bem. Imediat dupa ce am scos dopul, lichidul vine in contact cu prea mult oxigen si incepe sa isi schimbe gustul. Mai exact, se acreste, explica expertul, pentru realsimple.com. Asa ca toate sfaturile au la baza un principiu simplu: o expunere la oxigen cat mai redusa.
In primul rand, spune Christopher Hoel, trebuie sa astupam sticla cu dopul de pluta imediat dupa ce turnam in pahare. Chiar dupa fiecare pahar turnat, daca ceilalti de la masa nu se grabesc sa mai ceara vin. „Acest lucru limiteaza cantitatea de oxigen care vine in contact cu vinul dumneavoastra si ii mentine buchetul proaspat mai mult timp, precizeaza somelierul.
Sticlele mai mici sunt utile
Un alt sfat important din partea lui Hoel vine din experienta proprie. „Imi place sa am mereu la indemana sticle de 375 de mililitri, pentru rarele ocazii in care nu pot termina mai mult de o jumatate de sticla de vin”, glumeste acesta. Vinul ramas din sticla clasica il pune intr-una de 375 de mililitri. „Chiar daca nu e plina, aceasta din urma reduce cantitatea de oxigen depozitata cu vinul dumneavoastra”, adauga somelierul.
Pentru sticlele desfacute, exista un loc unde pot fi pastrate in bune conditii: frigiderul. Asta pentru ca frigul si intunericul incetinesc procesul de oxidare a vinului, fie ca este alb, fie ca este rosu. Dar sa nu se inteleaga gresit: frigiderul nu este o solutie si pentru depozitarea pe termen lung a sticlelor de vin nedesfacute.
Vinul se pastreaza mai bine si daca folositi o pompa de vidare. „Una de calitate poate fi procurata usor, in schimbul a 10-20 de dolari. Desi nu este solutia perfecta, prelungeste cu cateva zile viata vinului”, da asigurari Christopher Hoel.
Pe de alta parte, aveti o sticla sau mai multe de vin bun pe care vrei sa il pastrati pentru un moment special, trebuie sa creati si niste conditii pentru o depozitare optima. Trebuie sa stiti ca doar foarte putine vinuri aflate pe piata pot fi invechite, iar cele mai multe trebuie consumate dupa cativa ani de la scoaterea lor spre vanzare. Vinul isi va pastra insa calitatile in acest interval daca il depozitezi corespunzator. Mai multe detalii gasiti in acest articol de pe site-ul nostru.
Cititi si: 8 mituri despre oua. De ce nu trebuie sa le mai credeti