Daca ai o sticla sau mai multe de vin bun pe care vrei sa il pastrati pentru un moment special, trebuie sa creezi si niste conditii pentru o depozitare optima. Iti aratam cum pastrezi vinul la tine acasa pentru a te putea bucura de el si peste mai multi ani, conform recomandarilor purcari.md.
In primul rand, trebuie sa stii ca doar foarte putine vinuri aflate pe piata pot fi invechite, iar cele mai multe trebuie consumate dupa cativa ani de la scoaterea lor spre vanzare. Vinul isi va pastra insa calitatile in acest interval daca il depozitezi corespunzator.
1. Temperatura optima de pastrare
Caldura este principalul inamic al vinului. Temperaturile mai mari de 21 de grade Celsius vor imbatrani vinul foarte repede, iar acesta va deveni „gatit”, fapt ce ii va conferi o aroma plata. Intervalul ideal de temperatura este intre 7 si 18 grade Celsius, iar temperatura ideala de este cea de 12-13 grade Celsius.
Timp de cateva luni, poti pastra vinul si la frigider, unde temperatura este mai mica de 7 grade Celsius.
Mai important decat sa te straduiesti sa pastrezi vinul la 12-13 grade Celsius este sa-l feresti de trecerile de la rece la cald sau de la cald la rece. Dincolo de pierderea aromelor, contractia sau dilatarea lichidului ar putea impinge dopul in afara sau ar putea genera infiltratii.
2. Cum pastrezi vinul la tine acasa. Lumina
Lumina, dar mai ales lumina soarelui, poate deveni o problema pentru pastrarea vinului pe termen mediu si lung. Razele ultraviolete pot afecta calitatea vinului. De aceea se folosesc de cele mai multe ori sticle colorate pentru depozitarea vinului. Ele trebuie insa si puse intr-un loc intunecos, precum un beci sau o camara. Daca aprinzi insa frecvent lumina in acest loc, trebuie sa stii ca becurile incandescente sunt mai sigure pentru vin decat cele fluorescente, care emit o cantitate mica de raze ultraviolete.
3. Cum pastrezi vinul la tine acasa. Umiditate
Teoretic, aerul prea uscat duce la uscarea dopului sticlei de vin, ceea ce va lasa particulele de aer sa patrunda in interior. Acest lucru se poate intampla daca vinul este tinut prea mult in frigider, de exemplu. Pe de alta parte, intr-un beci umed exista pericolul ca dopul sa prinda mucegai.
Daca umiditatea este cuprinsa intre 50 si 80%, vinul se afla in siguranta. Un umidificator sau un aparat de dezumidificare ar rezolva definitiv aceasta problema.
4. Cum pastrezi vinul la tine acasa. Pozitia sticlei
In mod traditional, sticlele de vin au fost depozitate in pozitie orizontala, pentru a lasa lichidul sa atinga dopul, fapt ce impiedica uscarea acestuia. Daca nu pastrezi vinul timp de foarte multi ani, depozitarea pe orizontala nu este necesara. Cu toate acestea, o astfel de metoda de depozitare iti garanteaza pastrarea calitatii vinului.
In plus, este bine sa eviti agitarea vinului. Asaza sticlele cu eticheta la vedere, pentru a nu fi nevoit sa le misti in mod inutil, doar ca sa afli ce contin.
Prin urmare, cum pastrezi vinul la tine acasa?
Daca nu intentionezi sa pastrezi vinul mai mult de cateva luni, conditiile de depozitare nu trebuie sa respecte cu strictete toate regulile de mai sus.
Daca nu detii un subsol rece, nu prea umed, care poate fi transformat intr-o pivnita, poti amenaja niste rafturi simple intr-un loc sigur, ferit de lumina directa a soarelui si de fluctuatii mari de temperatura.
Ai putea folosi o debara sau o camara intunecata pentru a te bucura, la un moment dat, de un vin aromat si de calitate.
Vei exclude dintre locurile de depozitare din casa bucataria, camera unde usuci rufele sau camera unde se afla boilerul.
Iti prezentam si cateva modele de rafturi din lemn, metal sau teracota, in care iti poti pastra sticlele de vin.
Un ultim model prezentat este de rafturi din teracota, material folosit din antichitate pentru confectionarea ulcelelor in care se pastra si servea vinul.
Sursa foto: rafturi-vin.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: