Se apropie încet perioada în care putem planta vinetele. Chiar dacă temperaturile încă oscilează destul de mult, putem să ne pregătim uneltele pentru plantare. În acest articol îți vom arăta cum plantezi răsadurile de vinete, când trebuie plantate și ce anume trebuie să iei în considerare.
Cum plantezi răsadurile de vinete
Înainte de a trece la munca în grădină, este important să știi când trebuie să plantezi răsadurile de vinete. Răsadurile de vinete preferă temperaturile de 21-28 grade Celsius, iar solul ar trebui să aibă cel puțin 15 grade Celsius. Așadar, cel mai indicat moment al plantării este undeva la mijlocul lunii mai pentru zona de sud a țării. În zona de nord a țării, răsadurile de vinete se pot planta la sfârșitul lunii mai.
Un alt factor important este solul. În primul rând, la fel ca și în cazul răsadurilor de roșii, vinetele nu trebuie să fie plantate în același loc în care au fost plantate cu un an înainte. Pe locul unde au fost plantate vinetele, nu trebuie să fie plantate roșii, ardei sau cartofi.
Cele mai bune culturi premergătoare celei de vinete este fie o cultură de morcovi, ceapă, fasole, usturoi sau leguminoase.
De asemenea, solul trebuie să fie nisipos, argilos și să aibă un nivel de drenaj foarte bun.
Lumina este un alt factor important pentru aceste plante. Asigură-te că acestea nu vor fi umbrite sau parțial umbrite. Acestea au nevoie de cât mai multă lumină pentru a putea da fructe cât mai mari și mai bine dezvoltate.
Cum plantezi răsadurile de vinete
Așa cum am precizat mai sus, solul trebuie să aibă cel puțin 15 grade Celsius pentru a putea planta răsadurile de vinete. Acestea vor fi plantate la 15 cm în sol. Răsadurile de vinete ar trebui să aibă 50 sau 60 de zile de la răsărire, să aibă șase frunze și aproximativ 13 cm înălțime.
Atunci când plantezi răsadurile de vinete, trebuie să ții cont și de distanța dintre plante. Aceasta ar trebui să fie de aproximativ 35 sau 60 cm între plante și 90-120 cm între rânduri, asta și în funcție de cât de viguroase sunt plantele.
Este important ca pe întregul parcurs al cultivării de vinete să faci lucrări de prășit și umplere a golurilor.
Alte lucruri de luat în considerare
Trebuie să fii foarte atent la cât de multă apă folosești atunci când uzi plantele de vinete. După ce ai pus răsadurile în pământ și până la înflorire, evită apa în exces. Aceasta va încetini creșterea plantei, iar frunzele sale se vor îngălbeni. Umiditatea excesivă poate duce și la apariția unor boli la aceste plante.
Doar atunci când plantele de vinete sunt mature au nevoie de cantități mai însemnate de apă. De pildă, vinetele au nevoie de mai multă apă decât ardeiul sau roșiile. O cantitate redusă de apă va duce la creșteri reduse ale vinetelor, fructe mici care îmbătrânesc prematur sau chiar la moarte plantei.
Surse: horticultorul.ro, cumsa.ro