Coordonatorul spitalului COVID din Timisoara, doctorul Virgil Musta, spune ca e nevoie de imunizarea a peste 70% din populatie pentru a stopa pandemia de coronavirus.
Virgil Musta atrage atentia asupra riscurilor, in cazul in care actuala rata de deces se mentine ridicata. „Daca faceti calculul, daca 70% din populatie se imbolnaveste, iar conform statisticilor actuale, rata de deces este de 5%, ganditi-va cate decese vom avea. Si atunci, noi trebuie sa avem grija sa nu se intample lucrul acesta”, avertizeaza medicul, intr-un interviu pentru hotnews.ro.
Totusi, este imbucurator faptul ca in Romania s-a reusit reducerea ratei de transmitere a coronavirusului, comparativ cu perioada de acum 2-3 saptamani. „Rata de transmitere este mai mica, ceea ce este un lucru imbucurator. Pentru ca in viteza cu care crestea numarul de cazuri noi acum cateva saptamani, in foarte scurt timp se putea depasi capacitatea spitalelor. Iar problema cea mai mare nu era neaparat a spitalelor in general, ci a Terapiilor Intensive, care riscau sa nu mai aiba locuri pentru cazuri severe si critice”, explica medicul
Lupta din afara spitalelor
In opinia medicului din Timisoara, lupta cu coronaviruslui nu poate fi castigata doar in spitale, ci, mai ales, in afara lor. Iar motivele sunt evidente, avand in vedere ce s-a intamplat in primavara acestui an.
„Este putin probabil ca lupta sa fie castigata in spitale. In primul rand ea va fi castigata in afara spitalelor. La inceputul pandemiei am vazut cum sistemele de sanatate din alte tari au fost coplesite, au murit oameni, iar un numar foarte mare de oameni ramaneau in afara spitalelor, pentru ca nu mai aveau unde sa se interneze, din cauza ca unii dintre ei nu au avut grija sa nu se imbolnaveasca”, a precizat doctorul.
Cele trei masuri esentiale
Potrivit lui Musta, este esential sa respectam nu mai mult de trei masuri simple, „care ne pot salva pe noi sau pe cei din jurul nostru”. Sa evitam locurile aglomerate, sa purtam masca in spatiile inchise si sa ne spalam des mainile, ne sfatuia, recent, medicul, intr-o postare pe retelele sociale.
„Datoria mea de medic este impartita in doua directii. Una dintre ele o reprezinta tratarea pacientilor atunci cand ajung la spital, iar pentru asta am incercat si incerc in continuare sa folosesc cele mai potrivite metode in spitalul unde lucrez, fiind intr-un continuu proces de studiere si adaptare impreuna cu specialistii din Romania si din lume. Cealalta directie, poate chiar mai importanta, este aceea de a spune oamenilor cum sa se fereasca, cum sa nu se imbolnaveasca”, mai spune Virgil Musta.
Cititi si: Ce se stie despre vaccinul Rusiei contra COVID-19
Cititi si: Cum spalam si igienizam mastile, dupa purtare. Sfaturile expertilor