Dacă locuiești la casă și cauți un sistem care să-ți permită folosirea unei surse de apă proprii (puț, izvor, lac, fântână), cea mai fiabilă alegere este pompa submersibilă. Cu ajutorul ei nu mai trebuie să plătești pentru apa de la rețea, pentru că pompa va absoarbe apa direct din fântâna proprie, sau dintr-un lac sau izvor, ori din alte surse de apă de pe proprietatea ta. Astfel vei utiliza apa pentru aplicațiile casnice, sau grădina din jurul casei.
Dacă ai grădină, ai nevoie și de un sistem de irigare și de o sursă de apă ieftină. Prin urmare este bine să investești într-o pompă submersibilă, pentru a uda în mod regulat grădina. Dacă ai un iaz sau un lac, trebuie să menții mediul lor sănătos. Asta înseamnă că îți trebuie echipamente de tipul: pompă submersibilă sau externă, filtre care captează deșeurile în exces, filtru mecanic, filtru UV (care sterilizează apa) sau biologic (care tratează apa).
Cea mai comună utilizare a pompei submersibile este pentru pomparea apei dintr-un puț către instalația de apă de la casă. Astfel de pompe sunt folosite și pentru pomparea apelor reziduale. De exemplu, acest sistem este util la pomparea foselor septice; cu ajutorul lui, lichidul din fosa septică va fi transferat spre rezervorul de depozitare.
O altă utilizare este la subsolurile inundate ale șantierelor de construcții, sau la diferite șantiere în lucru. Există și pompe care sunt special create pentru industria petrolului. De asemenea, o pompă submersibilă este necesară și pentru sistemele de irigație industriale sau agricole. În acest caz se folosesc mai multe pompe, care se conectează în serie.
Pompa submersibilă are această denumire specială, de la faptul că ea este imersată în lichidul care trebuie pompat. Ea are motorul închis ermetic, acesta este de putere mare, poate pompa apa spre suprafață, în sistemul instalației de apă. Motorul acționează un rotor, care prin forța centrifugă împinge apa spre suprafață, în forma unui jet suficient de puternic.
Flexibilitate, fiabilitate
Pompa submersibilă este compatibilă cu surse de apă proprii: izvor, lac, fântână, puț, iaz. Poate funcționa chiar dacă apa are temperatura de + 35°C. Transportă apa în mod eficient și foarte rapid către instalația de apă. Este un produs bun, rezistent, are o durată de viață îndelungată.
Prin invertorul electronic integrat în motor se poate simplifica proiectarea sistemului, procesul de fabricație și de funcționare. Invertorul păstrează sistemul la o presiune constantă, care variază rotația motorului între valorile 15-55 Hz. Acest motor poate fi pornit sau oprit la cerere. Se poate varia viteza de rotație a motorului, pentru menținerea presiunii adecvate în instalație. În plus, invertorul electronic integrat oferă și protecție electrică motorului, atunci când funcționează în gol, fără apă.
Toate aceste avantaje sunt oferite de pompa submersibilă inteligentă, cu variator integrat. Aceasta este concepută de exemplu pentru a absorbi apa curată din puțuri, care au diametrul de 110 mm, sau mai mare, cu un debit de 4.8mc/h și o înălțime de pompare de 90 m.
Eficiența costurilor, economie de energie
Pompa submersibilă are funcții incorporate, sistem automat de pornit și oprit, protecție electrică a motorului când acesta funcționează fără apă. Cu ajutorul ei se face economie de energie, deoarece se consumă corect, exact cât este necesar turării motorului. Pompa are sistem soft de pornire și oprire. Când turația motorului este de 15 Hz, atunci consumul de apă este foarte mic.
Alte avantaje ale folosirii pompei submersibile inteligente sunt:
- Întreținere ușoară și confort, durată lungă de viață, dacă este corect instalată, dacă funcționează la parametrii optimi de lucru; nu necesită întreținere de înaltă calificare
- Rezistență la nisip de până la 250 g/mc, palete flotante care nu afectează axul motorului
- Temperatura maximă de +35°C a apei pompate, imersie maximă de 90 m a pompei sub luciul apei.
Pompa submersibilă trebuie verificată regulat, prin porniri și opriri dese, astfel se va evita pericolul ca să fie înfundată cu nisip sau noroi. Când nisipul intră în carcasa ei, pompa trebuie oprită și curățată cu apă curată. Pentru a preveni înfundarea ei, pompa trebuie instalată adecvat și curățată în mod regulat, la fiecare 3 luni. Se ține cont mereu de nivelul apei. Conexiunile electrice se protejează de pericolul de inundare, prin ridicarea lor pe o suprafață destul de înaltă.
După o perioadă de timp se verifică și componentele pompei, ea fiind deconectată de la sursa de curent. La pompă este necesar să se schimbe și uleiul, dacă în instrucțiuni scrie asta.
Un aspect important este protejarea pompei de îngheț. Aceasta se folosește doar în condițiile impuse de instrucțiunile ei. Pompa rămâne inactivă la temperaturile scăzute, mai mici de 0°C. Dacă nu se ține cont de asta, este posibil ca piesele componente ale pompei să fie crăpate, distruse de îngheț. Motorul electric al pompei trebuie să fie protejat împotriva înghețului.