Ca alternativă la a parcurge zilnic drumul spre locul de muncă și înapoi, lucrul de la distanță (sau teleworking-ul) a câștigat mult în popularitate în ultimii aproximativ zece ani – evoluție susținută, desigur, de avansul rapid al tehnologiei. Astăzi, această tendință se manifestă tot mai mult și pe plan autohton. Dacă obișnuiești să lucrezi destul de frecvent de acasă, cu siguranță ai nevoie de un birou. Deși posibilitățile de amenajare depind de spațiul pe care îl ai la dispoziție, vestea bună este că o zonă de lucru poate fi inclusă, practic, în (aproape) orice tip de locuință. În anumite condiții se impune să ai, totuși, o cameră separată pentru activitatea profesională.
Dacă vrei să te apuci de un asemenea proiect, iată câteva sfaturi utile de design interior:
Tipuri de camere pe care le poți transforma în birou:
Bineînțeles că ideal ar fi să ai la dispoziție o cameră de lucru specială – există, însă, soluții și pentru aceia care, cel puțin pentru moment, nu dispun de așa ceva. Tot ce trebuie să faci este să transformi una dintre încăperile locuinței tale într-un spațiu multifuncțional. Poți integra, astfel, un birou în…
1. Living
Dacă stai într-un apartament cu doar două camere (sau chiar când ai trei camere, dar două sunt dormitoare), amplasarea unui birou în living este, poate, cea mai la îndemână variantă, ea funcționând foarte bine atunci când locuiești singur sau nu ai copii. Cu toate acestea, dacă livingul este open space (integrând bucătăria și zona de dining) sau dacă ceilalți membri ai familiei obișnuiesc să petreacă mult timp aici, vei descoperi că, pe termen lung, această soluție nu este tocmai confortabilă – separarea vieții profesionale de cea personală fiind o reală provocare.
2. Dormitor
Dacă lucrezi destul de mult de acasă, probabil că ai observat că atenția îți poate fi frecvent distrasă de la ceea ce ai de făcut. În asemenea situații, o soluție potrivită pentru tine poate fi să-ți așezi biroul în dormitor, acolo unde poți avea intimitate chiar și în timpul zilei. E important, desigur, ca această încăpere să nu fie deja „sufocată” de mobilier, iar dimensiunea mesei de lucru să fie adecvată spațiului pe care îl ai la dispoziție.
Ai grijă, însă, ca pe timpul nopții dispozitivele electronice să fie oprite (sau chiar scoase din cameră), pentru a nu-ți deranja somnul!
3. Hol
Unele locuințe au holuri destul de ample, astfel că asemenea zone de trecere, adesea subestimate, pot fi valorificate inclusiv pentru amenajarea unei zone de lucru. Contează, desigur, cât de circulate sunt, în mod obișnuit, aceste spații, dat fiind că, pentru a fi productiv în ceea ce ai de făcut, vei avea nevoie de liniște. Dincolo de gradul de intimitate oferit, important este și ca biroul să aibă acces, pe timpul zilei, la o sursă de lumină naturală (care va fi completată, seara, de obiecte de iluminat).
În funcție de compartimentare, această variantă se poate preta foarte bine și pentru apartamente – inclusiv pentru garsoniere!
4. Mansardă
Dacă ai o locuință cu mansardă, fie ea casă sau apartament nou, îți poți așeza aici biroul – vei avea parte, cu siguranță, de mai multă liniște. Poate că până acum priveai acest spațiu doar ca loc de depozitare sau, eventual, ca o cameră de relaxare: acum poate fi, însă, momentul să faci o reconversie. Dacă această zonă a casei este deja finisată, efortul necesar pentru amenajarea unui birou în toată puterea cuvântului nu va fi atât de mare.
5. Balcon
Cel puțin în timpul sezonului cald, un balcon (închis sau deschis) poate fi o soluție perfectă pentru zilele în care decizi să rămâi să lucrezi de acasă. Fie că vei așeza aici un birou propriu-zis, fie că te vei mulțumi cu măsuța unde obișnuiești să bei cafeaua, un asemenea spațiu îți va oferi liniștea și intimitatea de care ai nevoie, iar aerul curat va fi chiar un stimul important pentru creșterea productivității tale. Asigură-te, însă, că vei fi protejat de lumina directă a soarelui pe timpul zilei!
Idei pentru amenajarea unui birou ideal, acasă
În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru proiectul tău de design, vei putea alege și tipul de mobilier cel mai potrivit – atât ca dimensiuni, cât și ca stil de design. Poți opta, astfel, pentru…
Un birou mic
O masă de lucru în stil minimalist, nu foarte lată și fără (prea multe) spații de depozitare, este, probabil, cea mai potrivită dacă vrei ca zona de lucru să nu ocupe prea mult loc (în dormitor, în hol sau în balcon, spre exemplu). O opțiune interesantă pentru spațiile de dimensiuni reduse poate fi chiar o măsuță pliabilă, amplasată pe un perete, ce poate fi strânsă atunci când nu ai nevoie să lucrezi. Ai grijă ca biroul ales să se încadreze, inclusiv din punct de vedere cromatic, în decorul camerei – și chiar al întregii case!
Un birou modern
Dacă vrei să-ți amenajezi o zonă de lucru într-o cameră unde ai ceva spațiu de desfășurare, dar care este, totuși, multifuncțională (cum ar fi livingul sau holul), ți s-ar potrivi o piesă de mobilier practică și nu foarte voluminoasă. Aceasta ar trebui să includă și ceva spații de depozitare, astfel încât să-ți poți păstra în ordine documentele și materialele de care ai nevoie la locul de muncă. Pentru a nu ocupa prea mult loc, poți așeza biroul lângă un perete – și, pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală, cât mai aproape de fereastră (dar nu cu spatele la aceasta!).
Un birou clasic
Făcând parte, adesea, dintr-un ansamblu de piese de mobilier, un birou clasic va avea dimensiuni mai mari – motiv pentru care ar fi recomandat mai ales acelora care pot aloca o cameră separată activității profesionale. Masa de lucru va putea fi așezată atât la fereastră, cât și undeva mai aproape de centrul camerei, lăsând, astfel, loc de mișcare de jur împrejurul său. Dacă îți dorești un decor cu un plus de „personalitate”, poți opta chiar pentru un birou mai vechi, din lemn masiv, recondiționat.
Cum îți definești spațiul de lucru și zonele de relaxare?
În cazul în care ai o cameră specială pentru birou, este important ca aceasta să cuprindă și o zonă de relaxare: amplasată, însă, la cât mai mare distanță de biroul propriu-zis, poate în apropierea ferestrei sau a bibliotecii, pentru a evita tentația de a „lenevi” în timpul programului. Zona de relaxare poate fi delimitată cu ajutorul unui covor și poate consta într-o canapea confortabilă sau un fotoliu, alături de o măsuță de cafea elegantă.
Atunci când trebuie să conturezi o zonă dedicată lucrului într-un spațiu altfel multifuncțional, cum este livingul, poți simți nevoia unei delimitări (vizuale, dar și practice) față de restul camerei. Poți face asta cu ajutorul unui paravan sau al unui separator de cameră – iar, pe termen mediu și lung, chiar prin amplasarea unui perete vitrat, care să îți ofere intimitatea dorită fără a bloca fluxul de lumină naturală. Biroul (sau masa de scris) poate fi așezat pe un perete liber al livingului, eventual lângă bibliotecă, la o distanță de 1,5-2 metri de canapea – care poate funcționa foarte bine ca spațiu de relaxare în pauzele de lucru.
Când devine necesar să ai o cameră dedicată biroului?
După cum ai văzut, cu gust și creativitate, un spațiu de lucru poate fi integrat, practic, în orice tip de locuință. Cu toate acestea, în anumite condiții, a avea o cameră specială pentru desfășurarea activității profesionale devine o necesitate. Aceasta se impune atunci când lucrezi frecvent de la distanță (iar livingul, dormitorul sau balconul nu-ți oferă intimitatea și liniștea de care ai nevoie), dar și dacă ai propria firmă, a cărei activitate o gestionezi de acasă, fără a închiria un spațiu dedicat.
Dacă nu dispui de spațiul necesar pentru amenajarea unui birou acasă, deși ai avea nevoie de așa ceva, probabil că este momentul să-ți reevaluezi nevoia de locuire și să analizezi serios soluția unui upgrade la acest capitol. Te poți muta, astfel, într-un apartament mai spațios și/sau cu mai multe camere – sau, de ce nu, chiar de la apartament la vilă, pentru a beneficia și de avantajele curții. Cu o amplă ofertă de case și apartamente, dar și cu sfaturi utile (inclusiv de design interior) și informații actualizate despre evoluția prețurilor și a pieței, Imobiliare.ro îți este alături pe drumul spre casa visurilor tale!
Sursa foto: Unsplash.com