Persoanele care doresc să se vaccineze împotriva COVID-19 trebuie sa se programeze in prealabil. O pot face online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul directiei de asistenta sociala din cadrul consiliilor locale.
Se vor infiinta centre de vaccinare fixe, centre de vaccinare mobile care apartin Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Apararii Nationale, respectiv structurilor subordonate acestora – si echipe mobile pentru vaccinarea in locatii specifice. In plus, romanii se pot vaccina si la cabinetul de medicina de familie, dupa caz, in functie de evolutia epidemiologica si tipul vaccinurilor disponibile.
Potrivit unui comunicat al Comitetului national de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva COVID-19, directiile de sanatate publica judetene sau a municipiului Bucuresti avizeaza temporar functionarea centrelor de vaccinare, pe baza metodologiei proprii, a documentelor depuse de catre detinatorul/administratorul spatiului si dupa evaluarea dotarii fiecarui centru. Centrele de vaccinare care apartin ministerelor cu retea proprie vor fi organizate si avizate de catre structurile proprii, cu respectarea cerintelor legale.
Vaccinarea se va realiza de catre personal medical, cu aviz de libera practica valabil, eliberat de catre Colegiul Medicilor si/sau personal medico-sanitar care detine certificat valabil eliberat de Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).
Medic coordonator pentru fiecare centru
Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator si va fi organizat cu respectarea circuitului unidirectional (flux unidirectional, fara intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcatuite din medic si personal medical auxiliar.
Vaccinarea se va realiza pe baza de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinarii, pentru a mentine un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinarii propriu-zise si perioadei de monitorizare post-vaccinare si pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin.
Persoanele se vor putea programa online, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul directiei de asistenta sociala din cadrul consiliilor locale, dupa caz.
Centrele de stocare si distribuire a vaccinului
- Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara „Cantacuzino” Bucuresti;
- Spitalul Clinic Militar de Urgenta „Dr. Iacob Czihac” Iasi;
- Spitalul Clinic Militar de Urgenta „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca;
- Spitalul Militar de Urgenta „Dr. Alexandru Gafencu” Constanta;
- Spitalul Clinic de Urgenta Militar „Dr. Stefan Odobleja” Craiova;
- Spitalul Militar de Urgenta „Regina Maria” Brasov;
- Spitalul Clinic Militar de Urgenta „Dr. Victor Popescu” Timisoara.
Sursa: agerpres.ro
Cititi si: Ce se stie despre noua tulpina a coronavirusului
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania