In noptile de primavara, in timpul infloririi pomilor, survin temperaturi scazute, uneori negative, care pot afecta florile si viitoarea rodire total sau partial. De aceea, se aplica preventiv in aceasta perioada o serie de tratamente in livada. Iata cum protejezi pomii in noptile friguroase de primavara ca sa te bucuri de fructe multe si sanatoase.
Pentru a preveni efectul negativ al temperaturilor scazute asupra pomilor infloriti, se aplica diverse metode directe (metoda fumigatiei, incalzirea aerului din livada, metoda ventilarii aerului si marirea umiditatii aerului) si indirecte (lucrarile culturale, genetice si aplicarea tratamentelor biochimice).
Metode directe
Cum protejezi pomii in noptile friguroase. Metoda fumigatiei
Consta in formarea unei perdele de fum, cu ajutorul unei substante fumigene, ce impiedica racirea solului si a pomilor.
Se folosesc paie umezite, talas, ramuri taiate, rumegus, la care se adauga reziduuri de petrol, in gramezi. Sunt necesare 80 – 100 gramezi/ha. Se pot folosi si vase speciale in care se pune un amestec format din patru parti turba, o parte smoala si o parte reziduuri de petrol sau patru parti rumegus si o parte smoala.
Cum protejezi pomii in noptile friguroase. Incalzirea aerului
Incalzirea aerului din livada se poate realiza cu ajutorul unor sobite speciale, arzatoare sau instalatii emitatoare de radiatii infrarosii. Incalzirea se poate executa cu combustibil (reziduuri de petrol, motorina, titei etc.) sau prin curent electric. O sobita de marime mijlocie, poate incalzi o suprafata de circa 50 m2, ceea ce inseamna ca un numar de 150-200 de sobite/ha pot proteja pomii pana la temperaturile de -6…-7°C.
Cum protejezi pomii in noptile friguroase. Metoda ventilarii
Metoda ventilarii aerului consta in amestecarea paturilor racite din imediata vecinatate a solului cu cele mai calde de deasupra, urmarindu-se eliminarea inversiunii termice. Ventilarea aerului se executa cu ajutorul unor ventilatoare speciale de mare capacitate, care se instaleaza la capatul parcelelor.
Cum protejezi pomii in noptile friguroase. Marirea umiditatii
Se face cu ajutorul unor aspersoare, care pulverizand apa in atmosfera ridica temperatura aerului cu 2-4°C. Irigatia prin aspersiune se declanseaza cu cateva minute inainte de aparitia inghetului. Stratul de gheata, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care impiedica racirea ramurilor, mentinand in acelasi timp la exterior temperatura foarte apropiata de 0°C. Instalatiile de aspersoare sunt rentabile cand pot fi folosite ulterior la udarea pomilor si aplicarea ingrasamintelor.
Metode indirecte
Cum protejezi pomii in noptile friguroase. Lucrari culturale
Aplicarea tehnologiei de cultura conform specificului de exploatare (irigatie rationala, administrare ingrasamintelor si substantelor inhibitoare, in scopul limitarii cresterii, si crearea conditiilor de calire) asigura pomilor o buna rezistenta la inghet. Prin intarzierea pornirii in vegetatie si a infloririi se pot evita brumele tardive.
Cum protejezi pomii in noptile friguroase. Lucrari genetice
Pentru a evita pagubele provocate de inghet se recomanda crearea si folosirea soiurilor rezistente la temperaturi scazute, a soiurilor cu repaus profund de lunga durata si perioada de vegetatie redusa. Din nefericire la unele specii (cais) nu sunt cunoscute soiuri care sa aiba un repaus profund de lunga durata si de aceea pomii sunt surprinsi in plina floare de ingheturile tarzii, fiind afectata productia.
Cum protejezi pomii in noptile friguroase. Tratamente biochimice
Ingrasamintele cu fosfor si potasiu sporesc rezistenta la inghet, iar excesul de azot o slabeste. Tratamentele fitosanitare cu ulei sau solutie sulfo-calcica intarzie cu 8-10 zile intrarea in vegetatie. O intarziere de 14-20 zile se obtine la infloritul ciresului si piersicului, folosind tratamentul cu acid naftilacetic sau cu saruri de sodiu, in doze de 100-150 mg/l apa, aplicat in luna august.
Sursa: agrias.ro
Surse foto: freshfarmshare.com, paradisverde.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: