Pietele sunt pline de legume din import primavara aceasta si multi dintre noi ne intrebam cum recunoastem cartofii tratati. Acestia sunt adusi din tari precum Olanda sau Germania si ne pun sanatatea in pericol.
De ce trebuie sa aflam cum recunoastem cartofii tratati? Pentru ca unul dintre cele mai raspandite si hranitoare alimente de pe planeta ne poate imbolnavi. Asta daca este plin de nitrati si nitriti.
Din cauza fertilizarilor superintensive cu azot si alte ingrasaminte chimice, cartofii pot deveni toxici si nu trebuie sa ajunga pe mesele noastre.
Cartofii tratati arata bine, dar ne fac rau
Raspunsul la intrebarea „Cum recunoastem cartofii tratati?” ni-l dau specialistii in legumicultura. Ei ne atrag atentia ca, in piete, cartofii tratati au dimensiuni foarte mari. Si, nu de putine ori, sunt preferatii romanilor.
Practic, un cartof al carui diametru depaseste opt centimetri este foarte posibil sa fi fost tratat si ne pune in pericol sanatatea. Desi pare hranitor, nu este si in Occident doar animalele sunt hranite cu asa ceva. Nicaieri in Europa nu o sa vedeti cartofi cat borcanul, avertizeaza expertii romani.
Acestia mai spun ca nu trebuie sa ne lasam atrasi de aspectul sau de pretul mic al cartofilor tratati. Tuberculii care nu incap in palma nu sunt buni pentru consum, adauga ei.
Cartoful romanesc, pe cale de disparitie?
Productia de cartofi romanesti nu acopera nici 40% din nevoia reala, atrage atentia Romulus Oprea, președintele Federației Naționale Cartoful din România (FNCR). Potrivit acestuia, cartoful romanesc este pe cale de disparitie.
„La nivel de federaţie, încercăm să atragem atenţia în permanenţă Ministerului Agriculturii asupra problemelor din sector, pentru că noi, fermierii, ne aflăm în derivă, cultura cartofului se află în derivă”, mai spune Oprea.
Ce fac legumicultorii romani
Cele mai frecvente boli ale cartofului sunt mana, alternarioza şi putregaiul uscat al tuberculilor. Asa ca fertilizare minerala si diverse tratamente se fac si in Romania, insa cantitatea de azot este redusa pana la valori care nu ne afecteaza sanatatea.
Pe de alta parte, legumicultorii romani apeleaza si la fertilizarea cu gunoi de grajd, prielnică soiurilor timpurii de cartof. Se recomandă cantităţi de 20-40 t/ha gunoi de grajd şi se reduc dozele de îngrăşăminte chimice.
Soiuri de cartofi cultivate in Romania
- Soiuri timpurii: Roclas Braşov
- Soiuri semitimpurii: Amicii, Astral N, Nativ, Tentant
- Soiuri semitârzii: Luiza, Coval, Redsec, Nemere, Productiv, Albioana
- Soiuri târzii: Gared