Tot mai multi romani prefera painea neagra, in locul obisnuitei franzele albe, pentru a consuma un produs mai sanatos si mai dietetic. Oferta s-a diversificat corespunzator: gasim paine neagra, intermediara, dietetica, de secara, graham, multicereale sau cu tot felul de seminte. Iti spunem in cele ce urmeaza cum recunosti o paine neagra de calitate din multimea de produse de pe piata.
Painea neagra are un aport crescut de fibre, vitamine (B1, B2, B6, E) si minerale (magneziu, fosfor, calciu si potasiu). Ea ajuta la detoxifierea organismului, previne cancerul tubului digestiv, combate constipatia, colita, balonarea si ajuta la tratarea bolilor de piele.
Este recomandata pentru orice regim alimentar echilibrat, dar si in tratamentul obezitatii, fiind mai saraca in calorii.
Cum recunosti o paine neagra de calitate. Aspect
Painea neagra este mai consistenta, mai grea decat o franzela alba de aceleasi dimensiuni si are porii adanci. In plus, painea neagra isi pierde mai greu gustul si mirosul si poate sta pentru mai mult timp fara sa se intareasca.
Avand mai multe beneficii, painea neagra este si mai scumpa. Important este ca atunci cand cumparati paine neagra, sa verificati daca aceasta este neagra datorita cerealelor integrale din continut sau daca a fost „colorata”. Puteti face un test cu putin miez pus in apa. Daca painea se albeste, iar apa se coloreaza, schimbati magazinul sau marca.
Cum recunosti o paine neagra de calitate. Faina
Cifrele care desemneaza tipurile de faina reprezinta continutul maxim de substante minerale ale produsului (multiplicat cu 1000) si defineste gradul de extractie (prezenta taratei). Acesta, la randul sau, este proportional cu valoarea nutritionala: cu cat e mai mare extractia in faina, cu atat faina e mai sanatoasa, mai apropiata de cea integrala.
Faina dietetica (tip 1750) corespunde ca valoare fainii integrale si grahamului. Faina de grau neagra este de urmatoarele trei tipuri: 1250, 1300 si 1350. Urmeaza faina de secara (1200), cea semialba (780, 800 si 900) si cea alba (000, 480, 550, 650).
Cum recunosti o paine neagra de calitate. Aditivii
Si painea neagra contine o serie de aditivi. Acidul sorbic, sau E200, este unul dintre acestia. Odata ingerat, el distruge vitamina B12 şi poate cauza iritatii pe piele. Totodata, mai exista digliceridele, emulgatorii (E481, E272b şi E472b), care sunt grasimi adaugate pentru mentinerea prospetimii painii. Fiti atenti si la uleiurile nesanatoase din painea integrala: uleiurile hidrogenate, grasimile saturate, uleiurile partial hidrogenate. Acestea pot ridica colesterolul si pot provoca aparitia unor boli de inima.
Acidifiantul, sau acidul citric din paine, favorizeaza aparitia cariilor, in timp ce propionat de calciu sau E282 genereaza migrene si crize de vezica biliara. Corectorul de aciditate aduce un plus de sare in organism.
Orientati-va asadar la un produs cu cat mai putine ingrediente pe langa cele de baza: faina, drojdie, sare si apa. In plus, uitati-va la data de expirare: cu cat este mai indepartata, cu atat painea are mai multi aditivi.
Sursa: adevarul.ro, andreearaicu.ro, pufosenia.ro, qbebe.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: