Auzim adesea ca trebuie sa avem grija de sanatatea noastra, sa mancam sanatos, sa facem miscare si sa ne stresam cat mai putin. Dar ce inseamna cu adevarat sa ai grija de sanatatea ta? In randurile de mai jos, mentionam 3 lucruri mici care fac o mare diferenta. Si nu, niciunul dintre ele nu este faimoasa apa cu lamaie pe care multi o recomanda, insa care nu are niciun efect dovedit. Daca iti place gustul, poti sa bei apa cu lamaie in fiecare zi, dar noi te sfatuim sa nu iti pui mari sperante in acest lucru si, mai degraba, sa faci alte lucruri care te vor ajuta cu adevarat. Iata care sunt acestea:
Cum sa ai grija de sanatatea ta: 3 lucruri mici care fac o mare diferenta
Urca scarile de la metrou, nu mai manca dupa ora 6, bea un pahar cu apa si lamaie, dimineata, pe stomacul gol, dormi 8 ore pe noapte, nu folosi telefonul inainte de culcare si lista poate continua la nesfarsit. Sigur ca e important sa avem un somn odihnitor si sa fim activi, dar sfaturile de mai sus nu sunt de mare ajutor. In schimb, in randurile de mai jos, am pregatit o lista cu 3 lucruri mici care fac o mare diferenta si ne ajuta cu adevarat sa avem grija de sanatatea noastra.
Foloseste protectie solara in fiecare zi – indiferent de anotimp, inainte sa iesi din casa, aplica o crema sau lotiune cu factor de protectie. Da, si iarna. Da, si cand stai afara doar jumatate de ora. Da, si cand e innorat. Da, si cand esti in intarziere si crezi ca nu mai ai timp si pentru pasul asta. Toamna si iarna poti folosi SPF 30, dar primavara si vara cremele de protectie cu SPF 50 sunt obligatorii. Din pacate, efectele nocive ale soarelui nu se vad cu ochiul liber, iar cand incepem sa le observam, de regula este prea tarziu. Odata ce au aparut, petele solare sunt foarte greu de indepartat, iar o piele arsa sau patata este oricum, dar nu sanatoasa. Ai grija de pielea ta, in orice zi a anului!
Asigura-te ca respiri un aer curat – pe cat posibil, este indicat sa petreci cat mai mult timp afara (fara sa uiti de protectia solara, bineinteles), dar asta stii deja, ca face parte din sfaturile generale, pe care le auzim mereu… dar nu tinem cont de ele. Insa de data aceasta nu ne referim la timpul petrecut in natura, ci la timpul pe care il petreci acasa. Putini stiu acest lucru, insa aerul din locuintele noastre poate fi adesea poluat, cu atat mai mult daca locuim intr-un oras aglomerat. In plus, poluantii sunt produsi si cand gatim, iar numarul acestora creste atunci cand avem un animal de companie. Din fericire, exista o solutie pentru acest lucru, si inca una la indemana oricui: purificatoare si umidificatoare de aer, aparate care indeparteaza particulele, alergenii, gazele periculoase si bacteriile si mentin un nivel optim de umiditate, in locuinta noastra;
Verifica lista de ingrediente a produselor pe care le achizitionezi – zaharul este extrem de nociv pentru organismul nostru si, daca ai citi etichetele produselor pe care le cumperi, ai fi surprins sa afli ca zaharul se afla in… aproape orice. Cateodata si in paine, lapte vegetal sau ketchup, iar de biscuti si alte dulciuri nu mai vorbim – in cazul acestora din urma, zaharul este de multe ori chiar primul ingredient listat. Obisnuieste-te sa citesti de fiecare data eticheta produsului si alege mereu produsele care nu contin zahar sau E-uri si au o lista a ingredientelor cat mai scurta. Stim, ne tenteaza iaurtul sarac in grasimi, dar din pacate, acesta contine de foarte multe ori ingrediente de care ar trebui sa ne ferim – mai bine alegi un iaurti simplu (nu light). La fel stau lucrurile si in cazul pateului, de exemplu, care rareori contine cu adevarat carne. De regula, sunt doar multe ingrediente care dau un gust si o textura placuta, insa nimic benefic si cu siguranta nimic natural. Iar lista poate continua la nesfarsit. Asadar, retine ca e important ce scrie pe spatele produsului (lista de ingrediente), nu pe eticheta din fata, unde producatorii pot sa treaca aproape orice isi doresc.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: