Pentru cei care locuiesc la casa, gradina este adesea oaza lor de liniste. Este locul unde se relaxeaza, unde isi incarca bateriile la sfarsitul saptamanii si unde isi invita prietenii. Daca te-ai mutat recent intr-o casa noua sau daca vrei sa schimbi putin ambianta casei tale, am pregatit in ranudurile de mai jos cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai o gradina frumoasa si primitoate, cu o investitie minima. Citeste in continuare pentru a descoperi care sunt sugestiile noastre:
Amenajeaza o alee
Primul pas, inainte sa incepi alte lucrari, este sa amenajezi o alee si apoi sa gandesti restul gradinii in functie de ea. Cea mai usoara metoda prin care poti sa realizezi o alee este sa torni ciment si apoi sa aplici o matrita pentru pavele. Aseaza matrita acolo unde iti doresti sa amenajezi aleea si aplica mortarul. Costul este unul relativ mic, iar rezultatul este unul de efect.
Creeaza o strategie
Inainte sa alegi florile si culorile acestora, este indicat sa iti faci o strategie deoarece prea multe culori calde pot deveni obositoare, de exemplu. In schimb, opteaza pentru mai multe culori reci, precum verde, albastru sau violet, care sunt mai relaxante si ofera un echilibru cromatic gradinii tale. In ceea ce priveste tipurile de flori, iti oferim in randurile de mai jos cateva sugestii. Astfel, poti sa optezi pentru hortensii, trandafiri, gladiole sau plante perene, spre exemplu. In ceea ce priveste hortensia, este important sa stii ca aceasta isi schimba culoarea in functie de nivelul pH-ului pamantului. Intr-un sol cu pH acid, florile vor fi albastre, in timp ce in unul alcalin vor fi roz, iar in unul neutru vor aparea un mix de flori roz, mov si albastre, uneori chiar pe aceeasi tufa. Bulbii de gladiole, dalie sau plante perene se planteaza in gauri de 6-10 cm, la o adancime de trei ori mai mare decat lungimea bulbului, iar distanta dintre bulbi trebuie sa fie de circa 20-30 cm. Daca vrei sa optezi pentru butasi de trandafiri, este important sa stii ca acestia se planteaza la o distanta de cel putin 40-50 cm de zidul casei, iar solul ideal pentru ei este cel cu pH neutru. Nu in ultimul rand, gradinile verticale reprezinta o solutie foarte buna. Pentru o gradina primitoare, foloseste flori cataratoare/ atarnatoare sau jardiniere suspendate si amplaseaza alaturi de ele o bancuta si o masuta pentru cafea. Astfel, vei crea un spatiu destinat relaxarii.
Opteaza pentru pietris decorativ
Pietrisul decorativ reprezinta o metoda ieftina prin care poti da un farmec aparte gradinii tale. De-a lungul gardului si de jur imprejurul gradinii poti pune pietris decorativ, pentru un aspect deosebit. Acesta este foarte usor de pus si este mai mult decat accesibil. In plus, da un aspect ingrijit gradinii si nu impiedica dezvoltarea plantelor, asa ca il poti amplasa fara probleme, chiar daca ai plante sau arbori in zona respectiva.
Imbina utilul cu placutul
Nu in ultimul rand, daca spatiul iti permite, investeste in accesorii si aparate care te pot ajuta sa transformi gradina intr-un spatiu destinat intalnirilor cu prietenii si familia. Astfel, poti sa achizitionezi un gratar de gradina, sa construiesti un foisor sau un cuptor sau sa amplasezi o fantana arteziana sau mai multe banci din lemn. Desi la prima vedere, poate parea ca toate acestea necesita o investitie mare, poti realiza si singur unele dintre lucrurile mentionate mai sus. Descopera AICI 15 modele de banci din lemn, AICI 10 idei de fantani arteziene, iar AICI cateva ornamente din lemn pe care le poti realiza singur.
Foto: pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: