Acesta este un ghid super rapid pentru cele 3 lucruri esențiale pe care trebuie să le știți înainte de a alege orice lumină – pentru luminile de tavan, corpuri de iluminat de perete, luminile de exterior, corpuri de iluminat din baie sau doar o lampă de masă sau de podea.
Diferite încăperi necesită diferite tipuri de corpuri de iluminat. Bucătăriile și băile trebuie să fie luminoase, dar camerele de zi reflectă starea de spirit și iluminatul trebuie să fie flexibil, astfel încât să se poată schimba în funcție de starea de spirit pe care doriți să o creați, de la luminos și clar la cald și confortabil; este același lucru pentru zonele de luat masa, acestea pot fi luminoase pentru utilizarea de zi cu zi, dar pot fi reduse pentru a crea o atmosferă mai intimă pentru divertisment.
Aceste efecte pot fi obținute prin stratificarea iluminatului prin utilizarea plafonierelor, a unor corpuri de iluminat de perete și a lămpilor de tablou, a lămpilor de masă sau de podea și prin utilizarea tehnologiei, de la lucruri simple, cum ar fi întrerupătoarele cu variator de intensitate și lămpile inteligente, până la sistemele de control al iluminatului.
Nu vom intra în crearea acestor tipuri de aspect, ci ne vom limita la lucrurile esențiale pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a cumpăra orice fel de lumină, chiar și una care să se potrivească unei scheme existente.
Este un fapt uimitor faptul că oamenii cumpără în general corpuri de iluminat doar o dată la 7 ani. Așadar, atunci când faceți această achiziție importantă, există șanse să trăiți cu ea o perioadă lungă de timp. Un motiv în plus pentru a petrece câteva momente pentru a vă asigura că faceți alegerea corectă. Așadar, iată trei lucruri care vă vor ajuta să alegeți corpuri de iluminat perfecte și să evitați cele mai frecvente greșeli.
1. Dimensiunea luminii
Cunoașterea dimensiunilor camerei sau spațiului pe care îl va ilumina lumina vă va ajuta să decideți dimensiunea luminii de care aveți nevoie și câtă lumină (lumeni) oferă aceasta.
Dacă sunteți în căutarea unei lumini care să fie atârnată în centrul unei încăperi, atunci începeți cu dimensiunea camerei.
Cea mai frecventă greșeală în alegerea unei lumini centrale care este prea mică. Nimic nu poate înlocui vizionarea unui corp de iluminat înainte de a lua o decizie, dar dacă nu puteți vizita o sală de expoziție de iluminat, consultați website-ul producătorului. Scoateți banda de măsură și verificați dimensiunile oricărui corp de iluminat pe care îl aveți în vedere în comparație cu cel pe care îl aveți în prezent. În cazul în care nu aveți o lampă la fața locului, tăiați un cerc din hârtie veche care să reprezinte diametrul la care vă uitați și țineți-l în sus în locul în care vă gândiți să puneți lumina. Pare să aibă dimensiunea potrivită?
Designerii de interior folosesc un calcul rapid pentru a se ghida, ca o indicație foarte aproximativă. Luați lungimea și lățimea camerei sau a spațiului, adunați-le și apoi luați 8,3% din acest număr. Acest lucru vă va oferi un ghid cu privire la diametrul ideal al unei lumini pentru acea cameră.
Dimensiunea camerei 3,5 metri lățime + 4 metri lungime = 7,5 m x 0,083 = 62 cm diametru. Acesta este un ghid aproximativ și stilurile individuale variază, dar oferă un bun punct de plecare.
2. Câtă lumină?
Ce doriți să facă aceste corpuri de iluminat? De exemplu; ar trebui să fie suficient de puternice pentru a ilumina întreaga cameră? Să adauge lumină pentru colțuri sau spații întunecate? Să fie suficient de luminoase pentru a lucra sau a citi? Să creeze o ambianță? Să adauge un element la designul dvs. interior? Acest lucru va determina designul și funcționalitatea luminii dumneavoastră.
Doriți să puteți varia cantitatea de lumină? Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unor varietăți de cablu electric, comenzi și întrerupătoare cu variator de intensitate sau prin stratificarea iluminatului și utilizarea mai multor lumini diferite. Acest lucru vă va ajuta să decideți dacă doriți o singură lumină sau mai multe.
3. Ce culoare de lumină?
Există diferite nuanțe de alb, deoarece vopselele pot fi atât mai calde, cât și mai reci, eficientizând senzația de cameră. Iluminatul este la fel, există multe nuanțe diferite de alb, în general vorbim de albul cald care este mai galben și dă o senzație mai confortabilă, sau albul rece care este mai albastru și dă o senzație de claritate. Ce culoare de lumină vă doriți: lumină rece și strălucitoare sau o lumină mai caldă și mai confortabilă? Acest lucru va ajuta la determinarea tipului de lampă sau de LED pe care îl doriți.