Atunci cand construiesti o casa, unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere este realizarea sistemului de colectare si drenare a apei. Acesta devine foarte important mai ales in contextul colectarii apei pluviale, care poate afecta nu doar acoperisul, ci intreaga constructiei. Iata cum poti sa alegi sistemul de drenaj pentru casa ta si care sunt lucrurile la care ar trebui sa fii atent.
Alegerea jgheaburilor si a burlanelor
Apa pluviala, sau apa care provine din precipitatii sau topirea zapezii, reprezinta o problema majora pentru constructii. Aceasta se poate infiltra la nivelul structurii si poate cauza in timp unele probleme, cum ar fi aparitia condensului si a mucegaiului.
In plus, daca nu este ales in mod corect sistemul de drenare, apa din precipitatii se va scurge la nivelul fundatiei, iar acest lucru are implicatii majore asupra sigurantei si stabilitatii cladirii. Este necesar asadar sa vezi mai multe modele de jgheaburi si burlane PVC si sa alegi acele produse care se potrivesc cel mai bine in cadrul amenajarii sistemului pluvial de care ai nevoie.
Jgheaburile reprezinta elementele dispuse in plan orizontal, ca o centura la nivelul acoperisului. Acestea vor avea rolul de a prelua apa care se scurge de la nivelul pantei (pantelor) acoperisului, pentru a o transmite mai departe burlanelor.
Este necesar sa alegi jgheaburi din materiale de calitate, pe care sa le lipesti in mod corect, astfel incat sa nu exista discontinuitati sau goluri in sistemul de colectare. Daca jgheaburile nu sunt lipite in mod corect exista posibilitatea scurgerii apei la nivelul imbinarilor, lucru care nu este deloc avantajos pentru constructie.
Burlanele reprezinta elementele dispuse in plan vertical, care asigură scurgerea apei si deversarea acesteia in rigole special amenajate la nivelul terenului, cat mai departe de zona trotuarelor perimetrale.
Dimensionarea corecta a sistemului de colectarea a apei
Atunci cand alegi sistemul de colectare va trebui sa iei in calcul si dimensionarea corecta a acestuia. Ia in calcul debitul de apa care se scurge de la nivelul pantelor acoperisului si alege burlane cu un diametru suficient de mare incat sa permita eliminarea apei.
De asemenea, si jgheanurile trebuie sa fie suficient de incapatoare, pentru ca in caz contrar, in cazul unor cantitati mari de precipitatii, risti ca apa sa nu fie preluata in mod corect, ci sa se scurga peste lateralele jgheaburilor.
Nu uita de asemenea sa dimensionezi corect si la nivel de lungime, incercand pe cat posibil sa realizezi sistemul din elemente continue, lungi si nu din bucati. In caz contrar, acest lucru va insemna mai multe jonctiuni, puncte de lipire si in consecinta zone critice in care sistemul poate ceda.
Alege sistemul de colectare a apei in functie de stilul casei
Chiar daca sistemul de drenare a apei are rol funcional, acest lucru nu inseamna ca nu poti opta pentru elemente care sa aduca un plus de frumusete casei tale. Alege asadar sistemul de colectarea a apei in functie de materiale si culoare, luand in calcul ca dincolo de jgheaburi si burlane vei mai avea nevoie si de: racorduri de jgheab, carlige pentru aplicarea acestora sub jgheab- cu rol de sustinere, capace pentru jgheaburi, bratari pentru jgheab, coturi de evacuare si coltare.
Coturile de evacuare sunt deosebit de importante deoarece acestea vor asigura prelungirile necesare cu ajutorul carora apa va fi eliminata spre exteriorul cladirii, la nivelul soclului.
Dincolo de alegerea corecta a sistemului de colectare si evacuare a apei nu uita sa realizezi trotuarele perimetrale adiacente casei, care vor proteja de asemenea fundatia de infiltratii, dar si rigolele de scurgere a apei, pentru deversarea acesteia cat mai departe de locuinta. Impreuna, toate aceste actiuni vor avea rolul de a-ti proteja casa de influenta apei pluviale, atat de daunatoare pentru elementele constructive ale acesteia.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/2keCPb73aQY