Garajul este unul din spațiile din casă ce ajunge deseori neglijat. Fiind locul în care parcăm mașina, putem avea tendința de a trata garajul casei mai degrabă ca pe un spațiu exterior decât unul interior, motiv pentru care amenajarea sa corespunzătoare nu reprezintă deloc o prioritate.
Cu toate acestea, amenajarea garajului este în realitate o oportunitate prin care putem transforma radical acest spațiu, creând nu doar o zonă de parcare a vehiculului, ci un loc curat și organizat, în care putem păstra în perfectă ordine toate uneltele, sculele și piesele mașinii, precum și alte lucruri pe care avem nevoie să le depozităm.
Fie că ești un mecanic priceput și vrei să amenajezi un garaj bine echipat, dotat cu un elevator auto, scule pneumatice, echipamente vulcanizare și alte aparate și unelte necesare reparațiilor auto, fie că ai doar nevoie de un loc ferit unde să parchezi mașina, e important să ai în vedere câteva reguli importante privind spațiul de depozitare:
1. Realizează un plan al garajului tău
Înainte de a începe amenajarea sau reamenajarea garajului tău, e important să formulezi un plan. Pentru asta, va trebui, în primul rând, să măsori suprafața acestuia, atât pe lungime și lățime, cât și pe înălțime, iar apoi să măsori dimensiunile automobilului tău, astfel încât să știi exact cât spațiu liber îți va rămâne după ce parchezi vehiculul. Nu uita să iei în calcul și deschiderea portierelor în acest plan, pentru ca tu și pasagerii să puteți ieși ușor din mașină odată ce ai parcat în garaj.
2. Introdu dulapuri sau rafturi verticale
Dulapurile și rafturile verticale, subțiri și înalte sunt o cale foarte bună prin care poți economisi spațiu pe podea, crescând, în același timp, spațiul de depozitare din garajul tău. Pe un raft vertical poți pune numeroase cutii de depozitare, în care poți stoca orice ai nevoie, într-un mod simplu și organizat. De asemenea, în cazul unui dulăpior vertical, vei putea folosi sertarele acestuia pentru a organiza diverse scule și consumabile într-un mod accesibil și eficient.
3. Montează un panou de perete pentru scule
Garajul este locul perfect pentru instalarea unui panou de perete pentru sculele tale, în special pentru cele pe care le folosești frecvent. Acest panou nu trebuie să fie destinat neapărat uneltelor pentru mașină, ci ar fi chiar mai bine să fie folosit pentru uneltele de uz general, de care ai nevoie și în casă. Astfel, atunci când ai nevoie rapid de un patent sau de un ciocan, te poți duce repede în garaj, unde acestea vor fi mereu accesibile, fără a fi nevoie să cauți prin sertare pline cu numeroase alte scule, pe care le folosești mult mai rar.
4. Instalează un raft pentru consumabile
Fie că e vorba de uleiul de motor, lichidul de frână, antigelul folosit iarna sau de orice alte consumabile necesare pentru automobilul tău, e bine să le păstrezi pe acestea la îndemână, într-un loc răcoros și ferit al garajului. Astfel, nu doar că vei ști mereu unde să găsești tot ce ai nevoie, dar îți va fi mult mai ușor să menții podeaua garajului curată și lipsită de pete.
5. Instalează rafturi de colț
Atunci când vine vorba de garajul tău, vei vedea rapid că orice spațiu de depozitare în plus e binevenit. Tocmai de aceea, e o idee foarte bună să profiți de spațiul din colțuri, care rămâne deseori nefolosit, prin instalarea unor rafturi de colț, unde poți păstra orice fel de scule, piese sau alte lucruri pe care vrei să le ai mereu la îndemână, atunci când te afli în garaj.