A venit vremea sa ai casa ta si te confrunti cu dilema clasica: apartament mare cu 3 camere sau casa cu etaj? Daca iti pui aceasta intrebare este un semn ca ai nevoie de ajutor in a face cea mai buna alegere. Desi un apartament iti poate oferi tot confortul necesar, sa iti construiesti propria casa iti ofera ceva mai multe posibilitati.
Construirea unei case noi incepe, de fapt, cu mult inainte de turnarea fundatiei, chiar de cand alegi terenul pe care o vei ridica. Pentru a evita greselile costisitoare din procesul de constructie, ar trebui sa respecti cativa pasi importanti.
1. Stabileste bugetul
Partea financiara este una dintre cele mai intalnite obstacole in construirea unei locuinte. De aceea, pentru a nu fi pus in imposibilitatea de a-ti duce la bun sfarsit planul, gandeste-te dinainte cat de mult iti vei permite sa cheltui si aproximeaza costurile necesare pentru a-ti vedea visul implinit. Poti apela la diverse metode de finantare, cum ar fi imprumuturile bancare sau economiile pe care le-ai facut in acest sens. Cunoasterea costurilor de constructie este un pas esential pentru ca in functie de acesta iti poti ajusta cheltuielile, astfel incat sa iti atingi scopul.
2. Gaseste terenul
Daca nu dispui de inca un spatiu pe care sa iti construiesti casa, verifica ofertele agentiilor imobiliare pentru a obtine o estimare aproximativa a costurilor terenului in zonele care te intereseaza. Tot in aceasta etapa, solicita serviciile unei firme care se ocupa de efectuarea de studii geotehnice, care este un pas esential inainte de construirea oricarui tip de cladirea. Astfel, vei afla informatii despre consistenta si structura solului, despre nivelul panzei de apa freatica, iar pe baza acestora vei primi recomandari pentru proiectul tehnic al casei.
3. Alege un proiect de casa
Nu poti trece la treaba fara sa gasesti un proiect de casa ce se va mula preferintelor si nevoilor tale, iar aceasta etapa poate fi destul de dificila. Trebuie sa stii ca poti opta intre proiecte de case tip sau proiecte personalizate. Iti doresti poate o casa cu etaj sau o casa pe un singur nivel iti este suficienta? Ia aceasta decizie tinand cont de dorintele tale, dar si de bugetul disponibil. Totusi, indiferent de alegerea pe care o faci, ia in considerare ca o casa trebuie sa serveasca necesitatile si planurile tale, pe termen lung.
4. Selecteaza echipa
Vei avea nevoie de o echipa de experti care sa iti proiecteze si sa iti construiasca locuinta. Dintre actorii cheie care vor contribui la realizarea visului tau nu au cum sa lipseasca un arhitect, un constructor si un sef de santier, care vor avea grija ca lucrurile sa se intample conform planurilor. Desigur, poti alege sa fii propriul manager de proiect, insa este mai bine sa angajezi o echipa profesionista in acest sens.
Urmatorul lucru pe care il ai de facut este sa ai rabdare pana ce constructia va fi finalizata. Mai apoi, sa te ocupi de amenajarea casei cu faianta si gresie sau parchet, sa alegi tipul finisajelor si sa incepi sa cauti cele mai deosebite decoratiuni pentru casa ta!