Daca tanjiti dupa legumele proaspete din gradina bunicilor, dar nu aveti la dispozitie decat un balcon, atunci solutia este sa ii cresteti intr-un ghiveci sau o jardiniera. Pentru rezultate bune, alegeti un soi de morcovi mici si scurti astfel incat dezvoltarea lor sa nu fie afectata de mediul restrans. Iata mai multe detalii despre cum sa cultivam morcovi in ghiveci in cele ce urmeaza.
Alegeti un recipient cu o adancime de cel putin 30 de cm, prevazut cu gauri de drenaj pentru a impedica putrezirea radacinii. Daca ati folosit respectivul recipient in alte scopuri, curatati-l bine inainte de noua utilizare. Orice bacterie sau alt microorganism va poate periclita bruma de recolta. Pentru cultura morcovilor, alegeti un tip de pamant de la un magazin specializat, usor bogat in azot. Solul trebuie sa ofere radacinilor substantele nutritive necesare. In acest sens, legumele din ghiveci au nevoie de mai multe asemenea substante decat cele plantate in gradina.
Perioada ideala a anului pentru insamantare este martie. Umpleti ghiveciul cu pamant, lasand o distanta de 3 centimetri pana la marginea sa superioara. Nivelati pamantul apoi impungeti-l cu degetul aratator astfel incat sa formati gauri mici de circa 1,5 cm adancime. Distanta intre ele trebuie sa fie de cel putin 8 cm. In fiecare dintre aceste gauri, introduceti doua seminte din specia de morcov aleasa. Acoperiti gaurile cu pamant pastrat intr-o punga separata, din acelasi tip folosit pentru umplerea recipientului. Acoperiti usor, fara sa batatoriti.
Cum sa cultivam morcovi in ghiveci – recolta dupa 2-3 luni
Udati pamantul, fara sa exagerati, dar astfel incat sa sigurati un mediu umed. Morcovii crescuti in ghivece trebuie udati mai des decat cei crescuti in gradina. De asemenea, curatati imediat orice buruiana care se poate dezvolta in aceste ghivece, mai ales daca tineti recipientul intr-un mediu deschis, pentru ca smulgerea lor mai tarziu poate afecta morcovul.
Asezati ghiveciul intr-un loc unde sa primeasca sase ore de lumina naturala pe zi. Dupa ce apar primii lastari, taiati unul dintre cei doi (care ies din fiecare gaura data la inceput) cu foarfecele cand atinge o inaltime de 2,5 cm. Sub nicio forma sa nu ii smulgeti cu mana! Pe masura ce plantele cresc, asigurati-va ca tulpinile cresc drept, facand un mic musuroi in jurul lor. Daca morcovii incep sa iasa de sub pamant, acoperiti-i cu pamant. Lumina solara duce la inverzirea lor si la schimbarea gustului. Culegeti recolta dupa 2-3 luni de la insamantare. Cu cat o culegeti mai repede, cu atat morcovii sunt mai dulci,
Surse: Wikihow.com, Gardeningknowhow.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: