Este ușor să conectați prea multe dispozitive în prea puține prize acasă. Iată ce spune un ofițer de securitate în caz de incendiu despre cum să fiți în siguranță acasă.
Dacă colecția dvs. de tehnologie, aparate și gadgeturi devine puțin cam greoaie în casă, este posibil să fi adunat și o colecție de prelungitoare și prize pentru a încerca să le potriviți pe toate.
Să mutați aparatele de la o priză la alta poate fi tentant, dar doar pentru că prelungitorul poate înghesui patru prize nu înseamnă că este sigur să faceți acest lucru – unele aparate necesită atât de multă energie încât, atunci când sunt grupate împreună, pot provoca supraîncălzirea prizei și, eventual, declanșa un incendiu.
Pentru a vă ajuta să fiți în siguranță, am enumerat mai jos cele mai mari consumatoare de energie pentru a vă ajuta să le conectați corect în casă și pentru a afla mai multe despre evitarea situațiilor potențial periculoase.
De câtă energie electrică au nevoie cu adevărat aparatele dumneavoastră?
În mod surprinzător, unele dintre cele mai mici aparate din casele noastre folosesc cei mai mulți wați de energie.
De fapt, un ceainic consumă de 20 de ori mai mulți wați decât un frigider. Iar un fier de călcat folosește un număr impresionant de 2.800 de wați – adică de peste 200 de ori mai mult decât este necesar pentru a alimenta un încărcător de telefon mobil.
În mod orientativ, ar trebui să încărcați o singură priză cu maximum 3.000 de wați. Dar ar putea fi mai ușor să vă amintiți tipurile de produse care necesită mai mult și mai puțin în jurul casei.
Cât de multe sunt prea multe atunci când conectați dispozitive la o priză?
Depinde foarte mult de aparatele pe care le conectați. Calculați întotdeauna puterea totală a tuturor dispozitivelor care intră în aceeași priză. Dacă totalul acestora depășește 3.000 W, atunci nu este sigur – fișa din priză se poate supraîncălzi și poate provoca un incendiu.
Iată câteva exemple de lucruri pe care nu trebuie să le cuplați folosind un prelungitor cu prize. Un ceainic poate depăși capacitatea maximă a prizei de unul singur, în timp ce dacă aveți mașina de spălat rufe și mașina de spălat vase conectate la un adaptor, ați depăși cu 1.440 de wați cantitatea recomandată.
Aparate precum frigiderul, radioul sau o veioză sunt mult mai potrivite pentru a împărți prizele. Luați aminte dacă mutați prizele de la un loc la altul pentru a încerca să înghesuiți dispozitive suplimentare.
Este un prelungitor pe un prelungitor o idee rea?
Da, este. Nu ar trebui să conectați niciodată prelungitoarele în lanț. Dacă folosiți mai mult de un prelungitor pe priză, crește semnificativ riscul de supraîncărcare a prizei.
Extensiile sunt mai bune sau mai rele decât prelungitoarele?
Preferăm prelungitoarele dacă sunt utilizate corect. Blocurile adaptoarelor nu sunt nesigure, dar greutatea fișelor și a cablurilor poate începe să scoată adaptorul din priza de perete, ceea ce duce la încălzirea rezistenței și la creșterea riscului de incendiu.
Este mai bine să evitați adaptoarele bloc din plastic care au multe prize și care, uneori, sunt livrate fără siguranță.
Există riscuri în cazul în care cumpărați prelungitoare ieftine?
Da, fiți atenți la prelungitoarele ieftine – acestea sunt aproape întotdeauna ieftine cu un motiv. Nu merită riscul.
Cel mai bun mod de a vă proteja pe dvs. și familia dvs. de bunuri potențial periculoase este să cumpărați de la un comerciant cu reputație.
Pentru ce sunt dispozitivele de protecție de supratensiune și când ar trebui să le folosiți?
Un dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor este un aparat sau un dispozitiv conceput pentru a proteja dispozitivele electrice de vârfurile de tensiune. Un dispozitiv de protecție împotriva supratensiunilor încearcă să limiteze tensiunea furnizată unui dispozitiv electric fie prin blocarea, fie prin scurtcircuitarea la masă a oricăror tensiuni nedorite care depășesc un prag de siguranță. Supratensiunile sunt produse de obicei de:
- Evenimente interne de declanșare, cum ar fi un motor de lift într-un hotel sau birou, aprinderea și stingerea iluminatului.
- Un impuls de mare energie generează o supratensiune care continuă în jurul circuitelor și poate deteriora echipamentele electronice sensibile.
- De asemenea, loviturile directe de trăsnet pot produce supratensiuni uriașe de la o distanță de până la 2 km. Supratensiunile pot fi induse în sistemele de cablare, chiar și atunci când nu există o conexiune directă cu punctul de lovire a unui fulger.