Indiferent daca doresti sa cumperi o casa noua ori poate vrei doar sa iti modernizezi actuala locuinta, reducerea pierderilor de caldura este un aspect pe care trebuie neaparat sa il iei in considerare.
In primul rand, daca rezolvi aceasta problema, casa ta este mult mai calduroasa in timpul anotimpului rece si faci si economii, pentru ca nu va mai trebui sa investesti multi bani pentru incalzirea termica.
Un sistem de incalzire eficient este esential, insa nu este de ajuns, daca locuinta ta nu este izolata corespunzator. Practic, indiferent de sistemul de incalzire folosit, daca locuinta ta nu are izolatie termica exterioara și izolatie termica interioara, peretii sunt mai reci, in zona ferestrelor si a usilor temperatura este mai mica si parca ai senzatia constant ca in casa este curent.
Din cauza faptului ca toata caldura din locuinta se indreapta catre suprafetele reci (in locurile neizolate), temperatura din casa scade si creste necesarul de agent termic. Ce presupune acest lucru, mai exact? O factura mult mai mare la gaze.
Asadar, daca te confrunti cu aceasta problema, iata ce poti face pentru a stopa pierderile de caldura!
Ce inseamna pierderea de caldura?
Pierderea de caldura este atunci cand o mare parte din caldura din interiorul casei iese in exterior, de obicei prin acoperis, pereti, ferestre si podea.
Cunoasterea acestei situatii te ajuta sa determini care este cel mai eficient sistem de incalzire si sa te asiguri ca locuinta ta are o izolatie termica adecvata. De exemplu, o incalzire prin pardoseala nu este suficienta, daca exista pierderi de caldura mari, din cauza placilor de ciment turnate la baza podelelor, care nu sunt izolate.
Reducerea pierderilor de caldura si a consumului de energie
Există mai multe modalitati de reducere a consumului de energie si a pierderilor de caldura. Acestea includ:
Imbunatatirea izolarii casei (reducerea pierderilor de conductie).
Reducerea scurgerilor de aer (reducerea pierderilor convective) – se realizeaza in special in zona ferestrelor.
Reducerea consumului de energie prin utilizarea unor metode de incalzire eficiente (exemplu: pompele de caldura, incalzire prin pardoseala).
Izolatia termica a casei pentru a evita pierderile de caldura
Imbunatatirea izolatiei casei tale este principala cale de a lupta impotriva pierderilor de caldură prin pardoseala, pereti, ferestre si acoperis.
Fie ca te ocupi chiar tu de izolatie, ori apelezi la serviciile unui specialist, pentru ca izolatia termica sa fie considerata eficienta trebuie sa alegi materiale de calitate.
Izolatia podelei
Pentru pardoseala, este important sa existe o izolare intre sol si suprafata podelei. In casele noi, izolatia este instalata in timpul constructiei (este montata in pardoseala), iar in cazul caselor mai vechi (fara izolatiei) straturile de izolatie pot fi asezate pe suprafata podelei. Insa, pentru o eficienta maxima, este necesar sa fie izolat si subsolul.
Izolatia peretilor si a acoperisului
Aproximativ 35% din toate pierderile de caldura dintr-o casa au loc prin pereti. Acest lucru se intampla pentru ca peretii se afla in contact cu temperaturile reci din exterior.
Pentru izolarea peretilor, materialul izolant se aplica in spatiul dintre caramida si peretele interior. In felul acesta, se reduce circulatia aerului si este pastrata o temperatura constanta in locuinta.
Pentru acoperis, cea mai usoară cale de a preveni pierderea de caldura este prin izolarea tavanului din cavitatea mansardei. Este important sa existe o izolatie adecvata in mansarda sau in tavan si sa nu fie lasate decalaje, in special in jurul prizelor, a retelelor electrice si a conductelor. Pentru a vedea daca exista scurgeri de caldura, analizeaza acoperisul casei intr-o dimineata geroasa. Daca exista zone care nu sunt inghetate, exista scurgeri de caldura prin acoperis.
Nu se recomanda izolarea exterioara cu cea interioara, pentru ca vei impiedica peretii sa respire. In plus, acest lucru acest lucru va favoriza cresterea nivelului de umiditate si vei avea probleme atat cu igrasia, cat si cu mucegaiul.
Izolatia usilor si ferestrelor
In general, aproximativ 25% din pierderile de caldura au loc prin ferestre si usi.
Pentru a reduce pierderile, instalarea geamurilor duble/triple poate reduce semnificativ orice pierdere. In general, golurile dintre geamurile de sticla sunt umplute cu aer. Pierderea de caldura este redusa, deoarece aerul este un conductor slab de caldura.
Utilizarea materialelor de etansare in jurul ferestrelor si a usilor poate reduce, de asemenea, pierderile de caldura.
Pompele de caldura – solutia pentru facturi scazute
Pompele de caldura, ultimul trend in materie de incalzire, sunt recunoscute pentru eficienta lor. Cele mai cunoscute sunt pompele de caldura sol-apa (geotermale) – extrag caldura din pamant si o transpun in apa care circula prin calorifere.
Pe langa faptul ca o pompa de caldura consuma de patru-cinci ori mai putin curent electric decat o centrala termica electrica, ea confera casei racoare in timpul verii, dar si apa calda menajera.
Indiferent de locul in care stai, poti beneficia de o pompa de caldura geotermala. In plus, daca te intereseaza un astfel de sistem de incalzire, exista numeroase pompe de caldura la preturi avantajoase, care au un coeficient de performanta foarte bun. De mentionat este faptul ca persoanele juridice (firmele) au nevoie de autorizatie si de un studiu hidrogeologic pentru montarea acestor pompe.
O casa calduroasa si o factura cat mai scazuta este tot ce ne dorim multi dintre noi, in timpul sezonului rece. Insa, pentru unii – acesta pare sa fie doar un vis frumos, din cauza faptului ca locuinta lor este expusa la pierderile de caldura.
Pentru a evita o astfel de situatie, izoleaza peretii si acoperisul casei, cat si ferestrele, usile, dar si podeaua. Foloseste materiale de calitate si asigura-te ca ai redus pierderile convective. De asemenea, opteaza pentru o metoda de incalzire eficienta – precum pompele de caldura. Cu cât termoizolatia casei este mai buna, cu atat pierderile de caldura vor fi mai mici.
Sursa: www.pexels.com/
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: