Iaurtul este atat de sanatos si poate fi consumat si la micul dejun, si ca gustare in timpul zilei, si la masa de seara. Ca sa fie cat mai pe gustul tau, il poti prepara foarte simplu acasa. Vei avea nevoie de lapte si putin iaurt din comert, dupa care vei folosi din propriul iaurt cand vei face din nu reteta. Iata cum sa faci iaurt de casa pentru a te bucura zilnic de un produs natural si benefic.
Pentru a prepara iaurt ai nevoie de lapte gras (cel putin 2% grasime) si un iaurt cu probiotice sau culturi active de bacterii din magazin (fara arome sau fructe). Pe eticheta acestuia trebuie sa fie trecute culturi de L. Bulgaricus, S. Thermophilus, L. Acidophilus, Bifidus sau L. Casei.
Cum sa faci iaurt de casa. Ingrediente pentru aproximativ 1 litru de iaurt:
- 1,8 litri lapte gras (cel putin 2% grasime)
- 60g iaurt din comert care sa contina culturi active de bacterii
Mai ai nevoie de un termometru pentru lichide si o oala mare de 3 litri in care vei prepara iaurtul.
Cum sa faci iaurt de casa. Mod de preparare:
Incalzeste laptele pe foc mediu, amestecand din cand in cand, ca sa nu se prinda de oala, pana cand atinge 93 de grade. Lasa-l apoi sa se raceasca pana cand atinge 44 – 46 de grade. Amesteca din cand in cand pentru a preveni formarea unei pelicule la suprafata. Poti grabi aceasta etapa daca pui oala in chiuveta plina de apa cu gheata.
Amesteca 250 ml din laptele racit cu 60 g iaurt, pana cand se omogenizeaza. Apoi, adauga acest iaurt diluat in oala cu lapte, amestecand incet cu un tel.
Acopera oala cu un capac, apoi inveleste-o in prosoape de bucatarie si pune-o in cuptor (neincins). Laptele din oala trebuie sa ramana, astfel, la o temperatura constanta de 40-43 de grade, cat timp se incheaga. Aceasta etapa trebuie sa dureze cel putin 4 ore, timp in care se va forma iaurtul. Cu cat il lasi mai mult, cu atat vei obtine un iaurt mai dens si mai acru.
Daca e prima data cand incerci sa faci iaurt acasa, poti sa incepi sa verifici stadiul in care a ajuns dupa primele 4 ore si sa scoti oala din cuptor odata ce a atins consistenta dorita. Nu amesteca in el pana cand nu s-a inchegat bine.
Odata scos din cuptor, indeparteaza zerul format la suprafata si amesteca iaurtul cu telul inainte sa il transferi in recipiente cu capac. Iaurtul de casa se pastreaza bine in frigider timp de 2 saptamani.
Sursa: foodstory.stirileprotv.ro
Sursa foto: 3ho.org
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: