Intr-o epoca in care painea se gaseste in atat de multe variante pe rafturile magazinelor, se simte totusi nevoia unui produs adaptat gusturilor si nevoilor noastre, mai ales ca si diferitele tipuri de faina au devenit si ele mai accesibile. Totodata, multi nu au incredere in felul in care este fabricat acest produs si si-ar dori ceva cat mai natural si sigur. Iata cum sa faci paine de casa, din diferite tipuri de faina, astfel incat sa te bucuri de un gust mai intens si un produs sanatos si proaspat.
Cum sa faci paine de casa simplu, fara framantare
Un brutar din New York a venit de curand cu o noua reteta de paine ce te scuteste de framantat aluatul.
Ingrediente (pentru 1 paine de aprox.600g):
- 375 g faina alba (plus extra pentru a presarat pe blat)
- 380 ml apa
- ¼ lingurita drojdie uscata
- 1 si ¼ lingurita sare
- malai (optional)
Preparare:
Amesteca, intr-un bol mare, faina, sarea si drojdia. Adauga 380ml apa si amesteca pana cand se omogenizeaza. Aluatul va parea lipicios si fara forma. Acopera bolul cu o folie de plastic si lasa-l sa dospeasca timp de 12 pana la 18 ore, la 21C (temperatura camerei).
Aluatul este gata pentru urmatoarea etapa atunci cand suprafata este acoperita de bule mici de aer.
Presara faina pe blatul de lucru si scoate aluatul. Presara faina si pe el si impatureste-l de 2-3 ori. Acopera-l cu folie de plastic si lasa-l asa 15 minute.
Pudreaza-ti mainile cu faina si formeaza o bila din aluat. Pudreaza cu faina din blesug si un prosop de bucatarie si aseaza pe el aluatul. Presara deasupra lui faina sau malai. Acopera-l cu un alt prosop si lasa-l sa dospesca 2 ore pana cand isi va dubla volumul.
Cu o jumatate de ora inainte ca aluatul sa fie gata, incinge cuptorul la 230C. Asaza in el si un ceaun sau oala din fonta. Asaza aluatul in recipientul incalzit si coace-l acoperit cu un capac timp de 30 minute. Ia capacul si mai lasa painea in cuptor alte 15-30 minute pana cand se rumeneste.
Cum sa faci paine de casa. Din faina integrala de secara si seminte
Ingrediente:
- 400 gr faina integrala de secara
- 200 gr faina alba
- 300 ml apa
- 50 ml ulei de masline
- 7 gr drojdie uscata
- 50 gr amestec seminte
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
Preparare:
Amestecam faina alba cu faina integrala de secara, sarea, zaharul si drojdia. Adaugam apa si uleiul de masline si incepem sa framantam pana obtinem o coca omogena care nu se mai lipeste de maini. Adaugam semintele si framantam din nou pana ce sunt repartizate uniform in tot aluatul. Puteti folosi orice combinatie de seminte va este pe plac.
Dam painicii forma rotunda si facem cateva crestaturi deasura cu un cutit bine ascutit. Presaram cateva seminte si o asezam in tava. O lasam la dospit 30 minute.
Coacem painea 40 minute la 220 grade pana capata o crusta rumena si frumoasa.
Lasam sa se raceasca complet si abia apoi o taiem felii.
Cum sa faci paine de casa. Paine multicereale cu masline
Ingrediente:
- 100 g faina alba de grau;
- 200 g faina de grau – macinis intergal;
- 300 g faina de secara;
- 20 g tarate de grau;
- 450 ml apa calda;
- 25 g drojdie proaspata;
- 1 lg zahar;
- 2 linguri seminte de in;
- 2 lg masline negre tocate;
- 4 lg ulei de masline extravirgin;
- 1 lg rasa de sare.
Se pregateste maiaua: drojdia, 1 lg zahar, 2 lg de faina si apa calduta (din volumul de 450ml) se amesteca bine pana devine o pasta lichida. Se pune de-o parte 10 minute la foc cald, ferit de curenti de aer.
Intr-un bol se pun tipurile de faina, tarata, semintele de in, maslinele tocate si sarea. Se face o adancitura in mijloc si se pune maiaua crescuta. Se adauga cele 4 linguri de ulei de masline si se amesteca totul pana la omogenizarea completa.
Separat, intr-un alt bol incapator, se pune hartie de copt si se pune aluatul de paine.Se poate pune si direct in tava in care urmeaza a fi coapa painea.
Se presara faina de secara si se pune la dospit, la loc cald, ferit de curenti de aer rece, timp de circa 2 ore. Se poate pune in cuptorul incalzit foarte putin.
Dupa ce au trecut cele 2 ore, se muta aluatul cu tot cu hartia de copt, in tava de copt. Tava se introduce in cuptorul incalzit pentru circa 45 minute, la temperatura medie. Se poate acoperi cu un capac in primele 15 minute de coacere.
Surse: foodstory.stirileprotv.ro, caietulcuretete.com, bucataras.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: